Najprostszy przepis na ciasto podała mi mama. Możesz je przygotować w kilka minut

Dodano:
Kruche ciasto z dżemem Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
To ciasto robię zawsze, kiedy mam niespodziewanych gości. Wystarczy kilka składników, które zawsze są w kuchni i można stworzyć pyszny dodatek do kawy.

Pieczenie ciasta zwykle wiąże się z wykorzystywaniem dodatkowego sprzętu, takiego jak miksery i roboty kuchenne, ale nie w tym przypadku. Tutaj będziesz potrzebować jedynie miski, łyżki oraz naczynia do roztopienia masła.

Ciasto mieszane łyżką

W moim rodzinnym domu niespodziewane odwiedziny były normą. Nie było żadnego umawiania się, planowania ani przygotowań. W ten sposób powstał przepis na szybkie ciasto, które zrobisz, kiedy pojawią się niespodziewani goście i spędzisz nad nim kilka minut.

Ten przepis, oprócz swojej prostoty, ma tę zaletę, że pozwala na dowolność w kwestii dodatków. U mnie najlepiej sprawdza się z dżemami i powidłami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać świeże owoce. W zależności od wykorzystanych produktów musisz pamiętać o ilości cukru, którego użyjesz, przygotowując ciasto. Potrzebujesz go mniej, jeśli użyjesz dżemu truskawkowego, ale możesz dodać więcej, jeśli wykorzystujesz kwaśniejsze powidła śliwkowe.

Masło, które roztopisz, może być ciepłe w momencie łączenia go z resztą składników. Nie zdziw się, jeśli po wymieszaniu surowe ciasto nie będzie wyglądać ładnie i puszyście. Będzie to dość tłusta kula, co jednocześnie sprawia, że nie musisz natłuszczać blachy do pieczenia.

Przygotowując to ciasto, dodaj wszystkie składniki do miski i po prostu wymieszaj. Gotową masę zakryj folią i odstaw do lodówki na 30 minut. Odczekaj kilka minut i zacznij rozgrzewać piekarnik.

Przepis: Ciasto mieszane łyżką

Proste ciasto, które zrobisz, kiedy zabraknie czegoś słodkiego do kawy

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
195 w każdej porcji

Składniki

  • 200 gramów masła
  • 400 gramów mąki
  • 150 gramów cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Sposób przygotowania

  1. Wyrabianie ciastaRozpuść masło, wszystkie składniki wymieszaj w jednej misce używając dużej łyżki. U mnie idealnie sprawdza się drewniana. Przykryj folią i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Przygotowanie formyWyłóż ciasto do formy, ale zostaw 1/4. Na całość połóż wybrany dodatek, może to być dżem, powidła lub ulubiony owoc. Na wierzchu ułóż kawałki ciasta, które wcześniej odłożyłeś.
  3. PieczeniePiekarnik nastaw na 180 stopni Celsjusza z funkcją grzania góra-dół. Ciasto wstaw na 40 minut. Po 35 minutach sprawdzając stopień wypieczenia brzegów. Kiedy zrobią się rumiane ciasto jest gotowe.

Te dodatki sprawią, że ciasto będzie bardziej kolorowe

Wykorzystując kulki czekoladowe, takie, których normalnie używamy do mleka, sprawisz, że jasne ciasto, będzie miało cętki. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do ciasta dodać kakao i mamy gotowe ciasto czekoladowe. Świetnie sprawdzi się także cynamon.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...