Dzieci często proszą mnie o tę słodką kolację. Jest pyszna i zdrowa, więc nie odmawiam
Kolacja to posiłek, który możemy zjeść rodzinnie, bez pośpiechu. Warto więc zadbać o to by była smaczna i sprawiła przyjemność małym i dużym. Jedną z takich potraw, które dobrze sprawdzą się wieczorem, jest kasza manna z dodatkiem karmelizowanych owoców. To słodkie wykończenie dodaje prostej kaszy apetycznego wyglądu i doskonałego smaku.
Na czym ugotować kaszę mannę?
By kasza manna była jeszcze bardziej pożywna, warto ugotować ją na mleku. Dzięki temu ten prosty posiłek dostarczy nam nie tylko węglowodanów złożonych i witamin, ale też białka, wapnia i fosforu. Jeśli jednak po mleku czujecie dyskomfort, zamieńcie je na napój roślinny, np. owsiany, migdałowy albo na wodę. Łatwiej będzie wam wieczorem zasnąć.
Jak zrobić kaszę mannę z karmelizowanymi owocami?
Kasza manna na słodko kojarzona jest zwykle z deserem lub śniadaniem. W moim domu jednak doskonale sprawdza się w charakterze późniejszej kolacji. Zjada się ją bowiem z przyjemnością, a nie obciąża zbytnio żołądka. Co więcej, ten posiłek wręcz ułatwia zasypianie. A robi się go niezwykle prosto. Kaszę mannę wystarczy ugotować na mleku na gęsto i podać z karmelizowanymi owocami.
Przepis: Kasza manna z karmelizowanymi owocami
Lekka kolacja na słodko, czyli kasza manna gotowana na mleku podana z karmelizowanym jabłkiem i bananem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 440 w każdej porcji
Składniki
- 1 l mleka lub napoju roślinnego
- 1 szklanka kaszy manny
- szczypta soli
- 2 jabłka
- 2 banany
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Gotowanie kaszy mannyW garnku zagotuj mleko ze szczyptą soli. Kaszę mannę opłucz, odsącz, dodaj do mleka. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż kasza zgęstnieje. Zestaw ją z ognia.
- Karmelizowanie owocówJabłka obierz i pokrój w cząstki. Banany obierz, pokrój w grubsze talarki. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, całość lekko zrumień. Do mieszanki włóż kawałki owoców i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Oprósz je cynamonem, skrop sokiem z cytryny, delikatnie wymieszaj.
- Serwowanie kaszyDobrze ciepłą kaszę nałóż do miseczek. Na wierzchu ułóż karmelizowane owoce, polej słodkim sosem spod owoców. Całość możesz dodatkowo posypać podprażonymi, posiekanymi orzechami, a także polać odrobiną miodu.
Te słodkie dodatki też pasują do kaszy manny
Wiele osób z pewnością kojarzy kaszę mannę z dzieciństwa. Najlepiej smakowała podana z sokiem lub syropem malinowym. I rzeczywiście doskonale podnosi on smak i aromat tej prostej potrawy. Możecie też jednak sięgnąć po płynny miód, syrop klonowy, owoce zblendowane czy w kawałkach. Dobrze też sprawdzi się dżem czy konfitura.