Surówka z tartych buraków wychodzi pyszna i zdrowa. To zasługa genialnych dodatków

Dodano:
Starty burak Źródło: Shutterstock / Svittlana
Jaki dodatek podać do obiadu? Moja propozycja na dziś to surówka z buraka. Zachwyca kolorem, smakiem i wartością odżywczą. To zasługa głównego składnika, ale też kilku prostych i zdrowych dodatków.

Burak to bardzo zdrowe warzywo, z którego najczęściej robimy jarzynkę lub barszcz. Dziś proponuję jednak sięgnąć po surowego buraka, który w tej postaci jest najwartościowszy. Raz-dwa można z niego przygotować pyszny dodatek do obiadu. Bez nadmiernych kosztów i oczekiwania, aż się ugotuje. Tak przygotowana surówka pasuje do różnych dań, np. kotletów schabowych, mielonych, mięs duszonych i pieczonych.

Wartość odżywcza czerwonego buraka

Burak czerwony znany jest też pod nazwą buraka ćwikłowego. Warzywo to charakteryzuje się wysoką zawartością składników odżywczych i pokarmowych. Zawiera naturalne barwniki, które pełnią rolę przeciwutleniaczy. Chronią one organizm przed stanami zapalnymi i działaniem wolnych rodników. Poza tym buraki są też zasobne w: potas, kwas foliowy i błonnik. Pierwszy wpływa na prawidłową pracę serca, drugi jest istotny dla naszego układu nerwowego i kobiet w ciąży, trzeci przyspiesza przemianę materii.

Jak zrobić surówkę z buraka i kiszonej kapusty?

Surówka z buraka z dodatkiem kiszonej kapusty to nieoczywiste połączenie. Jednak jedno warzywo jest słodkawe, a drugie kwaśne i dzięki temu doskonale ze sobą harmonizują. Do tej bordowej surówki dodaję również inne składniki, które podnoszą wartość odżywczą warzywnej kompozycji. W mojej surówce znajdują swe miejsce także cebula i jabłko. Takie połączenie jest nie tylko pyszne i zdrowe, ale też wygląda niezwykle apetycznie.

Przepis: Surówka z tartych buraków

Surówka z buraków, kiszonej kapusty, cebuli i jabłka

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średniej wielkości buraki czerwone
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1/2 cebuli
  • 1 jabłko
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówBuraki umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych lub średnich oczkach. Kiszoną kapustę posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach.
  2. Wykańczanie surówkiRozdrobnione warzywa umieść w salaterce, wymieszaj. Skrop je sokiem z cytryny, polej oliwą, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Te składniki też pasują do surówki z buraka

Do surówki z buraka doskonale pasują jabłko, cebula i kiszona kapusta. Jednak warzywo to można łączyć także z innymi dodatkami. Chociażby ze startą marchewką, posiekaną, białą kapustą czy z posiekaną zieleniną, np. koperkiem, natką pietruszki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...