To danie robi się samo, a smakuje każdemu. Pokrój warzywa z mięsem i wstaw do piekarnika

Dodano:
Kurczak z warzywami z piekarnika Źródło: Shutterstock / Glebkay
Warzywa z mięsem z piekarnika to prosty sposób na efektowny, smaczny i zdrowy obiad. Jego przygotowanie zajmie ci nie dłużej niż kwadrans, a resztę zrobi piekarnik.

Nasza propozycja to kurczak z warzywami, a dokładnie filety z piersi kurczaka zapiekane z brokułem, bakłażanem i papryką. To idealna propozycja na obiad dla całej rodziny, ale też zawsze wtedy, kiedy nie chcesz długo stać nad garnkami. Tu wystarczy wszystko pokroić, wymieszać i wstawić do piekarnika.

Jak zrobić kurczaka z warzywami z piekarnika

To danie proste, a pyszne, a cała filozofia polega na tym, aby zamarynować mięso w prostym sosie, który zrobisz m.in. z oleju rzepakowego (lub oliwy z oliwek o delikatnym smaku czy też oleju winogronowego), płynnego miodu, musztardy i ostrej papryki. Jeśli lubisz czosnkowy smak tego typu dań, do marynaty możesz śmiało dorzucić dodatkowo 2-3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

W naszym przepisie wśród warzyw jest bakłażan. To warzywo, które należy posolić i odczekać, aż zacznie lekko puszczać sok, dzięki temu zabiegowi będzie smaczniejsze i bez posmaku goryczki.

Rada: zamiast mięsa z piersi z kurczaka, do zrobienia dania możesz również wykorzystać filety z indyka albo polędwiczkę wieprzową.

Przepis: Kurczak z warzywami z piekarnika

Pomysł na obiad dla całej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
335 w każdej porcji

Składniki

  • 2 filety z  piersi kurczaka
  • 1 mały bakłażan
  • 2 czerwone papryki
  • 1 brokuł

na sos:

  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówWymieszaj składniki na sos, mięso pokrój w kostkę i wymieszaj z sosem. Bakłażan pokrój w plastry, posyp solą i ostaw, aż zacznie lekko puszczać sok, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Brokuł podziel na różyczki, paprykę pokrój na kawałki.
  2. Pieczenie daniaZamarynowane mięso wymieszaj z warzywami i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni (możesz początkowo przykryć naczynie).

Gotowe danie serwuj z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Możesz podać do tak przygotowanego mięsa z warzywami sosy na bazie jogurtu, śmietany lub majonezu. Idealnie będzie tu pasować sos czosnkowy.

Jakie warzywa z mięsem smakują dobrze?

Do dania możesz dorzucić dowolne, ulubione warzywa. Oprócz tego co jest w przepisie, może to być np. kalafior, pokrojona w plastry marchewka, seler naciowy, cebulę, czosnek czy pomidory. Jeśli lubisz jednogarnkowe dania, do tego zestawu dodaj jeszcze pokrojone w kostkę ziemniaki: wówczas wyjmiesz z piekarnika cały, gotowy obiad.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...