To danie robi się samo, a smakuje każdemu. Pokrój warzywa z mięsem i wstaw do piekarnika
Nasza propozycja to kurczak z warzywami, a dokładnie filety z piersi kurczaka zapiekane z brokułem, bakłażanem i papryką. To idealna propozycja na obiad dla całej rodziny, ale też zawsze wtedy, kiedy nie chcesz długo stać nad garnkami. Tu wystarczy wszystko pokroić, wymieszać i wstawić do piekarnika.
Jak zrobić kurczaka z warzywami z piekarnika
To danie proste, a pyszne, a cała filozofia polega na tym, aby zamarynować mięso w prostym sosie, który zrobisz m.in. z oleju rzepakowego (lub oliwy z oliwek o delikatnym smaku czy też oleju winogronowego), płynnego miodu, musztardy i ostrej papryki. Jeśli lubisz czosnkowy smak tego typu dań, do marynaty możesz śmiało dorzucić dodatkowo 2-3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
W naszym przepisie wśród warzyw jest bakłażan. To warzywo, które należy posolić i odczekać, aż zacznie lekko puszczać sok, dzięki temu zabiegowi będzie smaczniejsze i bez posmaku goryczki.
Rada: zamiast mięsa z piersi z kurczaka, do zrobienia dania możesz również wykorzystać filety z indyka albo polędwiczkę wieprzową.
Przepis: Kurczak z warzywami z piekarnika
Pomysł na obiad dla całej rodziny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 335 w każdej porcji
Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 mały bakłażan
- 2 czerwone papryki
- 1 brokuł
na sos:
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWymieszaj składniki na sos, mięso pokrój w kostkę i wymieszaj z sosem. Bakłażan pokrój w plastry, posyp solą i ostaw, aż zacznie lekko puszczać sok, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Brokuł podziel na różyczki, paprykę pokrój na kawałki.
- Pieczenie daniaZamarynowane mięso wymieszaj z warzywami i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni (możesz początkowo przykryć naczynie).
Gotowe danie serwuj z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Możesz podać do tak przygotowanego mięsa z warzywami sosy na bazie jogurtu, śmietany lub majonezu. Idealnie będzie tu pasować sos czosnkowy.
Jakie warzywa z mięsem smakują dobrze?
Do dania możesz dorzucić dowolne, ulubione warzywa. Oprócz tego co jest w przepisie, może to być np. kalafior, pokrojona w plastry marchewka, seler naciowy, cebulę, czosnek czy pomidory. Jeśli lubisz jednogarnkowe dania, do tego zestawu dodaj jeszcze pokrojone w kostkę ziemniaki: wówczas wyjmiesz z piekarnika cały, gotowy obiad.