Jabłka smażone w cieście wolę od najlepszych pączków. Robię je raz-dwa, a smak zachwyca
Końcówka karnawału to moment doskonały na nieco bardziej kaloryczne rarytasy. A, że nie przepadam za pączkami, z tej okazji przygotowuję zwykle jabłka smażone w cieście. Robi się je szybko i z prostych składników, a zjada z wielką przyjemnością. Najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem i podane na ciepło.
Jakie jabłka są najlepsze do smażenia w cieście?
To, jakie jabłka usmażycie w cieście, ma duży wpływ na smak potrawy. Moim zdaniem do tego celu najlepiej nadają się jabłka o winnym smaku. Po usmażeniu są bowiem przyjemnie kwaskowe, co doskonale harmonizuje z ciastem i słodką posypką. Możecie więc sięgnąć po jabłka odmiany Bojken, Boskoop, Idared czy Champion.
Jak przygotować jabłka smażone w cieście?
Przygotowanie jabłek smażonych w cieście dzieli się na trzy etapy. Pierwszy to przygotowanie ciasta, drugi jabłek, a trzeci smażenie jabłek w cieście. By zamienić jabłka w kształtne krążki, warto posłużyć się specjalnym nożykiem do wycinania gniazd nasiennych. Potem obrane jabłka wystarczy pokroić w grubsze talarki, zanurzyć w cieście i usmażyć.
Przepis: Jabłka smażone w cieście
Krążki jabłek smażone w gęstym cieście naleśnikowym
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 3 duże jabłka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- ¾ szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier waniliowy do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaW misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli. Dodaj jajko i mleko, dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie, dość gęste ciasto.
- Przygotowanie jabłekJabłka umyj, obierz, specjalnym nożykiem wytnij gniazda nasienne. Jabłka pokrój w krążki o grubości ok. 1 cm.
- Smażenie jabłekNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Plastry jabłek zanurzaj kolejno w cieście, a potem kładź na gorący tłuszcz. Smaż po 2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posyp cukrem waniliowym.
Jak podgrzać jabłka smażone w cieście?
Jabłka smażone w cieście można jeść na ciepło lub zimno. Jednak te w pierwszej wersji smakują o niebo lepiej. By móc się nimi raczyć dłużej, niż chwilę po usmażeniu, warto je podgrzać. Jak? Najłatwiej w kuchence mikrofalowej. Wystarczy je tylko ułożyć na talerzyku, wstawić do kuchenki i podgrzewać 20-30 sekund na najwyższej mocy. W ten sposób można też ekspresowo odświeżyć pączki.