Ciasto francuskie roluję z plasterkami i robię ekspresową przekąskę. Jest hitem moich domówek
Najlepsze domówki, to te skrzyknięte w ostatniej chwili. Nikt bowiem nie szykuje się na nie cały dzień, a zabawa jest przednia. By jednak umilić ten czas, warto podać do jedzenia coś smacznego. A najlepiej przy okazji prostego i szybkiego do zrobienia. Oprócz sałatek i koreczków doskonale sprawdzą się wytrawne ślimaczki. Zrobicie je z ciasta francuskiego i prostych dodatków.
Czym nadziać wytrawne ślimaczki?
Do nadzienia wytrawnych ślimaczków z ciasta francuskiego najlepiej wykorzystać składniki, które doskonale smakują podane na ciepło. Tu z pewnością należy wymienić wędliny, np. szynkę gotowaną, szynkę dojrzewającą, wędzony boczek, a także sery, np. ser żółty, pleśniowy. Poza tym można też sięgnąć po plastry warzyw, np. cukinii, marchewki, papryki czy pieczarek. Gdy cienko je pokroicie, bez problemu dadzą się zwinąć w rulon.
Jak zrobić ślimaczki z szynką i żółtym serem?
Ślimaczki z szynką i żółtym serem to chyba najprostsza przekąska, jaką można przygotować z ciasta francuskiego. Należy je tylko rozwinąć, ułożyć na nim składniki, a potem całość zrolować. Po pokrojeniu w grubsze plastry powstaną małe roladki, wyglądające niemal jak ślimaczki.
Przepis: Wytrawne ślimaczki
Ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane szynką i żółtym serem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 200 g szynki gotowanej w plasterkach
- 200 g sera żółtego w plasterkach
- 1 jajko
- gruba sól lub sezam do posypania
Sposób przygotowania
- Zwijanie roladyCiasto francuskie wyjmij z lodówki 15 minut wcześniej. Rozwiń je. Na cieście ułóż najpierw plasterki sera żółtego, a potem szynki. Ciasto z dodatkami zwiń w dość ścisły rulon wzdłuż dłuższego boku ciasta. Końcówkę ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem i dociśnij do rulonu.
- Formowanie ślimaczkówPowstały rulon pokrój ostrym nożem w plastry o szerokości ok. 2 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przekrojem do góry. Między ślimaczkami zachowaj 2-3 cm odległości.
- Pieczenie ślimaczkówKażdy ślimaczek posmaruj jajkiem, posyp solą lub sezamem. Blachę ze ślimaczkami wstaw do piekarnika o temperaturze 210 stopni Celsjusza. Ślimaczki piecz ok. 15 minut, aż się ładnie zrumienią.
Jak ozdobić wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego?
Jeśli chcecie nadać wytrawnym ślimaczkom z ciasta francuskiego apetycznego wyglądu, możecie je udekorować. Najpierw ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarujcie rozkłóconym jajkiem i posypcie np. grubą solą, sezamem białym lub czarnym, nasionami kminku czy czarnuszki.