Plastry mięsa obłóż prostymi dodatkami. To soczyste danie z piekarnika pokocha cała rodzina

Dodano:
Mięso zapiekane z ananasem Źródło: Shutterstock / Tetiana Chernykova
Schab w tym wydaniu to mięso soczyste, pełne smaku – idealne do obiadu dla całej rodziny. I najlepiej zrobić od razu więcej, bo jesteśmy pewni: wszyscy będą prosić o dokładkę.

To pyszne danie z piekarnika zachwyci nie tylko tych, którzy kochają połączenie mięsa, sera i ananasa. To jednak coś zupełnie innego niż pizza hawajska czy schabowy z plastrem ananasa i żółtego sera. To także schab, ale zapiekany z ananasem, pomidorami i serem. Mięso tak upieczone wychodzi wyjątkowo aromatyczne i soczyste.

Jak zrobić schab z ananasem i serem?

Przygotowanie dania jest bardzo proste, bo sprowadza się do tego, aby ułożyć przyprawione plastry mięsa na blasze, a na nich plasterki pomidorów, kawałki ananasa i dużo tartego sera mozzarella (ale może też być inny ser dobry do zapiekania).

Od razu rada: w ten sposób możesz przygotować nie tylko schab, ale też plastry karkówki, delikatnej polędwiczki wieprzowej, ale też filety z piersi kurczaka, jeśli wolisz mięso drobiowe.

Blachę z mięsem można na pierwsze 30 minut przykryć folią aluminiową, ale potem warto ją zdjąć, aby soki nieco odparowały, a ser ładnie się zrumienił.

Przepis: Schab zapiekany z dodatkami

Pomysł na pyszne mięso z piekarnika.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
640 w każdej porcji

Składniki

  • 8 plastrów schabu
  • 1 ananas w puszce
  • 2 pomidory
  • 300 g tartej mozzarelli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki chili (pieprzu cayenne)
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaOliwę wymieszaj z chili i natrzyj plastry mięsa. Ułóż je na blasze, dopraw solą. Na każdym kawałku kładź plastry pomidora, kawałki ananasa i posyp wszystko serem.
  2. Pieczenie mięsaZapiekaj wszystko 45-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać schab z ananasem?

Tak przygotowane danie z piekarnika możesz podać na wiele sposobów. Najlepiej serwować mięso od razu, nakładając szpatułką razem ze wszystkimi dodatkami i przyjemnie ciągnącym się serem. My proponujemy, aby do dania podać ryż oraz dobrą surówkę, np. z kapusty pekińskiej czy z marchewki. Ale do mięsa będą także pasowały ziemniaki i delikatne kasze.

W wersji bardziej fastfoodowej, ale jednak zdrowszej i domowej, można kawałek mięsa ze wszystkimi dodatkami włożyć w dobrą bułkę (wówczas można jeszcze dodać ulubione sosy lub pikantny keczup) i zajadać niczym burgera czy kanapkę na ciepło, a taką bułkę można po rozkrojeniu podgrzać najpierw na patelni.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...