Plastry mięsa obłóż prostymi dodatkami. To soczyste danie z piekarnika pokocha cała rodzina
To pyszne danie z piekarnika zachwyci nie tylko tych, którzy kochają połączenie mięsa, sera i ananasa. To jednak coś zupełnie innego niż pizza hawajska czy schabowy z plastrem ananasa i żółtego sera. To także schab, ale zapiekany z ananasem, pomidorami i serem. Mięso tak upieczone wychodzi wyjątkowo aromatyczne i soczyste.
Jak zrobić schab z ananasem i serem?
Przygotowanie dania jest bardzo proste, bo sprowadza się do tego, aby ułożyć przyprawione plastry mięsa na blasze, a na nich plasterki pomidorów, kawałki ananasa i dużo tartego sera mozzarella (ale może też być inny ser dobry do zapiekania).
Od razu rada: w ten sposób możesz przygotować nie tylko schab, ale też plastry karkówki, delikatnej polędwiczki wieprzowej, ale też filety z piersi kurczaka, jeśli wolisz mięso drobiowe.
Blachę z mięsem można na pierwsze 30 minut przykryć folią aluminiową, ale potem warto ją zdjąć, aby soki nieco odparowały, a ser ładnie się zrumienił.
Przepis: Schab zapiekany z dodatkami
Pomysł na pyszne mięso z piekarnika.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 640 w każdej porcji
Składniki
- 8 plastrów schabu
- 1 ananas w puszce
- 2 pomidory
- 300 g tartej mozzarelli
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki chili (pieprzu cayenne)
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaOliwę wymieszaj z chili i natrzyj plastry mięsa. Ułóż je na blasze, dopraw solą. Na każdym kawałku kładź plastry pomidora, kawałki ananasa i posyp wszystko serem.
- Pieczenie mięsaZapiekaj wszystko 45-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak podawać schab z ananasem?
Tak przygotowane danie z piekarnika możesz podać na wiele sposobów. Najlepiej serwować mięso od razu, nakładając szpatułką razem ze wszystkimi dodatkami i przyjemnie ciągnącym się serem. My proponujemy, aby do dania podać ryż oraz dobrą surówkę, np. z kapusty pekińskiej czy z marchewki. Ale do mięsa będą także pasowały ziemniaki i delikatne kasze.
W wersji bardziej fastfoodowej, ale jednak zdrowszej i domowej, można kawałek mięsa ze wszystkimi dodatkami włożyć w dobrą bułkę (wówczas można jeszcze dodać ulubione sosy lub pikantny keczup) i zajadać niczym burgera czy kanapkę na ciepło, a taką bułkę można po rozkrojeniu podgrzać najpierw na patelni.