Sałatka „micha zdrowia” to hit w moim domu. Robię ją często, bo jest banalnie prosta
Od wielu lat jestem wielbicielką sałatek. Przyrządza się je bowiem szybko i są bardzo zdrowe. Pasuje mi w nich też to, że za każdym razem mogą smakować nieco inaczej. Zmiana ich receptury jest bowiem prosta, a i tak za każdym razem wychodzą pyszne. Nie zmieniam tylko składników na „michę zdrowia”, bo nie zmienia się ideału. A tę sałatkę pokochała cała moja rodzina.
Co sprawia, że sałatka jest pożywna?
Choć sałatki należą do zdrowych potraw, to o ich pożywności zwykle przesądza jeden typ dodatków. A mianowicie składniki bogate w białko. To one na długo sycą, przy okazji nie dostarczając organizmowi mnóstwa kalorii. Takimi składnikami są np.: wędliny, mięsa gotowane czy pieczone. Ja jednak wybieram zdrowsze składniki białkowe, czyli takie, które nie dostarczają przy okazji cholesterolu i niezdrowych tłuszczów. Sięgam więc po rybę, którą jest tuńczyk z puszki, a także po ciecierzycę, czyli bogate w białko warzywo strączkowe.
Jak zrobić sałatkę „micha zdrowia”?
Sałatka „micha zdrowia” powstała przypadkowo. Kiedyś nie miałam pomysłu na kolację i zaczęłam wrzucać do salaterki różne składniki, które miałam akurat w domowych zapasach. Okazało się, że ta przypadkowa kompozycja jest naprawdę smaczna i cała rodzina się nią nasyciła. Zapisałam więc składniki i teraz tę sałatkę przygotowuję dość często z pełną świadomością, że podam na stół coś, co z przyjemnością zje cała rodzina.
Przepis: Sałatka „micha zdrowia”
Pożywna sałatka warzywna z dodatkiem tuńczyka i ciecierzycy z puszki
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 150 g mieszanki sałat
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 puszka fileta z tuńczyka
- 2/3 szklanki ciecierzycy ze słoika
- 2-3 łyżki zielonych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówSałatę opłucz, osusz. Łodygi selera i pomidorki umyj, osusz. Każdy pomidorek przekrój na połowę, łodygi selera pokrój na małe kawałki. Filet z tuńczyka odsącz z zalewy, podziel na kawałki. Ciecierzycę i oliwki odsącz z zalewy.
- Wykańczanie sałatkiPrzygotowane składniki umieść w salaterce. Z przeciśniętego przez praskę czosnku, oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotuj sos. Polej nim sałatkę, całość wymieszaj, dopraw do smaku.
Jak przechowywać sałatki?
Gotowe sałatki należy przechowywać w zamkniętych pojemnikach, w lodówce. Niektóre sałatki są mniej, inne bardziej trwałe. To zależy od wrażliwości zawartych w nich składników. Jeśli do sałatki dodajemy np. surową cebulę, szczypiorek, ogórek, ugotowane jajko czy majonez, zjedzmy ją w ciągu 2 dni. Jeśli zaś sałatka nie zawiera świeżych warzyw, ani składników, które szybko się psują, czas jej przechowywania w lodówce możemy wydłużyć do 3-4 dni.