Za ten patent na mielone ktoś powinien dostać medal. Mięsne miseczki wypełnij pysznym serem

Dodano:
Mielone z serem z piekarnika Źródło: Shutterstock / Sherbak_photo
Jeśli znudziły ci się zwykłe mielone, to mamy dla ciebie obłędnie pyszny patent na kotlety mielone z piekarnika. Ale nie takie zwykłe: to mielone z serem.

Gotowe danie wygląda niczym mięsne miseczki wypełnione aromatyczną, ciągnącą się serową masą. Tak przygotowane mielone z serem to dosłownie: mistrzostwo świata. Patent jest prosty, a efekt WOW gwarantowany. To mięso, które jest idealnym dodatkiem do obiadu.

Jak zrobić mielone z serem z piekarnika?

To prosty przepis na mielone, które jednak nie wylądują na patelni, a na blasze powędrują do gorącego piekarnika. Aby zrobić masę mięsną, wystarczy wymieszać składniki, choć my rekomendujemy, aby cebulkę najpierw przesmażyć na oliwie i maśle (patrz przepis). Dzięki temu gotowe kotlety będą wyjątkowo aromatyczne. Na tym etapie, jeśli chcesz, do masy mięsnej możesz dodać także czosnek lub zioła (np. posiekaną natkę pietruszki lub ulubione zioła suszone). Do zrobienia dania najlepiej użyć mielonego mięsa z łopatki wieprzowej.

Z mięsa formuje się okrągłe kotlety (ich wielkość zależy od twoich preferencji), a następnie spłaszcza się je, robiąc charakterystyczne wgłębienie. Najprościej je zrobić denkiem szklanki czy butelki, ale można też formować kotleciki dłońmi.

W zagłębienie wkładamy prostą masę serową: to tarty, żółty ser z żółtkiem i odrobiną śmietany. Te dodatki sprawiają, że masa serowa po upieczeniu będzie miała wyjątkowo kremową, apetyczną konsystencję.

Przepis: Mielone z serem z piekarnika

Oryginalny pomysł na kotlety mielone z piekarnika.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
768 w każdej porcji

Składniki

na kotlety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

na masę serową:

  • 250 g tartego żółtego sera
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaCebulę drobno posiekaj i wrzuć na patelnię na rozgrzany olej. Smaż, aż się zeszkli, dodaj masło i smaż jeszcze chwilę. Ostaw do ostudzenia. Do mięsa dodaj cebulę oraz pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko dobrze.
  2. Robienie masy serowejŻółtko wymieszaj ze śmietaną, dodaj tarty ser i wymieszaj wszystko. Dopraw do smaku.
  3. Pieczenie kotletówZ mięsa formuj okrągłe kotlety, układaj na blasze i w każdym rób wgłębienie (np. dociskając denkiem szklanki). Wgłębienie wypełnij masą serową. Zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać mielone z serem?

Mielone z serem z piekarnika najlepiej podawać od razu. Ściągaj kotlety z blachy za pomocą szpatułki i przekładaj bezpośrednio na talerze. Mielone z piekarnika w tej wersji świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków i dowolnej surówki. Do dania pasują też różnego rodzaju kiszonki, np. ogórki lub kapusta.

Gotowe kotlety możesz dodatkowo posypać drobno posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub kolendrą.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...