Warstwowe danie wystarczy przykryć i wstawić do piekarnika. Genialny obiad robi się sam

Dodano:
Obiad z piekarnika Źródło: Shutterstock / Elan Havrilyuk
Ten obiad z piekarnika to efektowne i pyszne danie, które nie wymaga wiele wysiłku. Wystarczy pokroić składniki, a resztę pracy wykona piekarnik.

Obiad z piekarnika w tej wersji to sycące jednogarnkowe, warstwowe danie z dużą ilością ziemniaków, mięsem drobiowym, warzywami i grzybami. Jest kolorowe, pyszne i naje się nim cała rodzina.

Jak zrobić jednogarnkowy obiad z piekarnika?

Warstwowe danie to pyszna mieszanka ziemniaków, mięsa drobiowego (proponujemy filety z piersi kurczaka, ale mogą to by również filety z udek) i dużej ilości warzyw. Pysznego twista całości dodają grzyby, najlepiej jeśli to są leśne grzyby (wykorzystaj suszone), ale jeśli takich nie masz, weź zamiast tego kilka pieczarek, które pokrój w plasterki i wrzuć do naczynia razem z pozostałymi składnikami.

Danie dobrze jest zapiekać pod przykryciem, ale tak, aby powietrze miało dostęp. Najprościej jest przykryć je folią aluminiową i w razie potrzeby lekko ją uchylić lub zrobić w niej dziurki. Kluczowe jest, aby ziemniaki były idealnie upieczone, czyli miękkie. Jeśli masz wątpliwości, czy takie są, wyjmij jednego ziemniaka i zrób test.

Przepis: Obiad z piekarnika

Ziemniaki i mięso zapiekane z dodatkami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
329 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 8 suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki zimnego masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMięso pokrój na małe kawałki, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, solą pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, wymieszaj z resztą oliwy dopraw. Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój, marchewkę zetrzyj na tarce, pietruszkę posiekaj.
  2. Robienie daniaW naczyniu żaroodpornym układaj na przemian ziemniaki, cebulę i mięso. Na wierzch ułóż grzyby, marchewkę i pietruszkę. Zimna masło pokrój na kawałki i ułóż je na wierzchu dania. Przykryj całość folią aluminiową i zapiekaj ok. godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W razie potrzeby możesz podlać danie odrobiną wody z moczenia grzybów.

Inne pomysły na warstwowe danie z piekarnika

Z naszym przepisem na warstwowe danie możesz eksperymentować. To obiad z piekarnika, który możesz zrobić z tego, co akurat masz pod ręką. Mięso z kurczaka śmiało możesz zastąpić np. polędwiczką wieprzową, ale też kawałkami kiełbasy, szynki czy boczku (to propozycja idealna na wykorzystanie resztek wędlin). Oczywiście do naczynia możesz wrzucać też inne warzywa, np. kolorową paprykę, fasolkę z puszki, seler naciowy, seler korzeniowy (starty na tarce jak marchewka) albo kawałki dyni.

Jeśli wszelkiego rodzaju zapiekanki zawsze kojarzą ci się z ciągnąca, serową kołderką, pod koniec pieczenia możesz zdjąć przykrycie i posypać danie warstwą tartego, żółtego sera, a następnie zapiekać, aż ser się rozpuści i zrumieni.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...