To kremowe ciasto skradło moje serce! Nie uwierzysz, jak prosty jest przepis na ten belgijski hit

Dodano:
Ciasto ryżowe Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Ciasto ryżowe to jeden z ulubionych wypieków w Belgii. Poznaj mój przepis na deser z aksamitnym, wilgotnym nadzieniem z ugotowanego na mleku ryżu.

Przepis na belgijskie ciasto ryżowe (tarte au riz) znalazłem w jednej z książek kucharskich i nie mogłem się oprzeć pokusie skosztowania tego wypieku. Efekt przerósł najśmielsze oczekiwania mojej rodziny, która od pierwszego kęsa pokochała ten deser. Teraz często piekę go w weekendy.

Dlaczego warto przygotować ciasto ryżowe (tarte au riz)?

Ciasto ryżowe to jeden z wypieków, które przygotuje nawet osoba po raz pierwszy obsługująca piekarnik. Zarówno spód, jak i nadzienie nie wymagają wiele pracy, specjalnych umiejętności i dużych wydatków. Belgijskie ciasto ryżowe idealnie sprawdzi się jako deser na co dzień i od święta. Zaręczam, że zaskoczysz nim zarówno rodzinę, jak i gości. Nietypowe połączenie ciasta drożdżowego oraz pachnącego wanilią i cynamonem nadzienia z puddingu ryżowego gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe.

Jak zrobić ciasto ryżowe?

Tradycyjny przepis uwzględnia przygotowanie ciasta z dodatkiem drożdży, które nie wymaga długiego wyrastania – wystarczy, że nieco się napuszy. Ciasto drożdżowe możesz zastąpić ulubionym ciastem kruchym. Niezależnie od rodzaju ciasta, trzeba podpiec spód i boki deseru. Przed wstawieniem formy do piekarnika, przykrywam ciasto papierem do pieczenia i obciążam specjalnymi kulkami, które możesz zastąpić suchym grochem, fasolą lub ryżem.

Ugotowany niemal do miękkości ryż polecam zdjąć z ognia, przykryć pokrywką, okryć garnek kocem i odstawić, żeby ziarna powoli wchłonęły resztę mleka. Letni ryż łączę z ubitymi na puch żółtkami oraz pianą z białek, od razu przekładam na podpieczony spód i wstawiam do piekarnika.

Wskazówka: smak ryżowego farszu możesz dopasować do indywidualnych preferencji, dodając więcej cynamonu i wanilii lub inne przyprawy korzenne np. kardamon, a także przekładając masę ryżową startymi na tarce jabłkami, malinami lub pokrojonymi w kostkę truskawkami.

Przepis: Ciasto ryżowe

Tarte au riz to belgijski przysmak. Genialny placek z nadzieniem na bazie puddingu ryżowego.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Belgijska
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
312 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g roztopionego masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 120 ml letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko

Na nadzienie:

  • 100 g suchego ryżu białego długoziarnistego
  • 750 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3 średnie jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • laska wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta drożdżowegoDrożdże wkrusz do letniego mleka. Dodaj cukier oraz 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj żółtko, roztopione masło oraz mleko z drożdżami i cukrem. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie wyrób jednolite, elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, żeby lekko podrosło.
  2. Podpiekanie spoduDużą formę do tarty lub tortownicę o średnicy co najmniej 24 cm wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 5-8 mm i przełóż do formy, pokrywając nim spód i brzegi (w przypadku tortownicy ciasto powinno sięgać do 2/3 wysokości brzegów formy). Przykryj ciasto papierem do pieczenia i dodaj obciążenie. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 10-12 minut. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Gotowanie ryżuMleko przelej do rondla z grubym dnem. Dodaj cukier, masło, ziarenka z laski wanilii i cynamon. Doprowadź do wrzenia. Do wrzącego mleka wsyp ryż i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie i wchłonie cały płyn. Odstaw ugotowany ryż do ostygnięcia.
  4. Ubijanie jajekOddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj na jasną, puszystą masę, a białka zmiksuj ze szczyptą soli na śnieżnobiałą, sztywną pianę.
  5. Łączenie składników nadzieniaLetni ryż wymieszaj z masą z żółtek, a następnie dodaj pianę z białek i wmieszaj ją delikatnie szpatułką.
  6. PieczeniePrzygotowanie do pieczenia Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wyłóż masę ryżową na podpieczone ciasto drożdżowe i wyrównaj wierzch łyżką. Piecz około 30 minut.

Ciasto ryżowe podaję, gdy całkiem ostygnie. Deser dekoruję bitą śmietaną i oprószam cynamonem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...