Dzięki jednemu dodatkowi ta sałatka z tuńczyka nabiera wyrazu. Mogę ją jeść bez końca
Tuńczyk z puszki to jeden z moich ulubionych dodatków do sałatek. To dlatego, że jest smaczny i pożywny i gotowy do użycia. Wystarczy tylko otworzyć puszkę, nieco osączyć kawałki ryby i połączyć z innymi składnikami. A trzeba przyznać, że ryba ta dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. I bardzo dobrze, bo za każdym razem można się delektować nieco inną potrawą.
Jakie składniki harmonizują z tuńczykiem z puszki?
Tuńczyk z puszki dobrze komponuje się ze składnikami skrobiowymi typu ryż czy makaron. Świetnie też pasuje do różnych warzyw. Można go połączyć z kukurydzą z puszki, z kiszonym ogórkiem, cebulą czy pomidorem. Dopełnieniem całości powinien być sos. Można też sięgnąć po zieleninę, która sprawi, że sałatka nabierze apetycznego wyglądu i stanie się wartościowsza.
Jak zrobić sałatkę z tuńczyka, pomidora i kolendry?
Tę sałatkę z tuńczyka wymyśliłam na poczekaniu i okazała się strzałem w dziesiątkę. Zrobiłam ją bardzo szybko ze składników, które akurat miałam pod ręką, a były to: tuńczyk w oleju, pomidory i świeża kolendra. Całość wymieszałam z lekkim sosem i doprawiłam do smaku. Już wiem, że jeszcze nieraz wrócę do tego przepisu.
Przepis: Sałatka z tuńczyka z kolendrą
Aromatyczna sałatka z tuńczyka z puszki, pomidorów i kolendry
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
- 2 pomidory
- 1/2 pęczka kolendry
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówTuńczyk osącz z zalewy, podziel na kawałki. Pomidory umyj, pokrój w cząstki. Kolendrę opłucz, osusz, posiekaj.
- Wykańczanie sałatkiRozdrobnione składniki umieść w salaterce. Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. Sosem polej sałatkę, całość wymieszaj, dopraw do smaku.
Jakie są walory zielonej kolendry?
Zielona kolendra to aromatyczne zioło o intensywnym, cytrusowo-korzennym smaku. Oprócz walorów kulinarnych ma także liczne walory zdrowotne. Poprawia trawienie i łagodzi wzdęcia, ułatwia też usuwanie z organizmu metali ciężkich. Poza tym ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Obniża również poziom cukru i cholesterolu we krwi i korzystnie wpływa na ciśnienie krwi.