Uda z kurczaka w tej wersji smakują obłędnie. Natrzyj przyprawami i wstaw do piekarnika
Uda z kurczaka to jeden z najpopularniejszych kawałków drobiu wybieranych na obiad. Nic dziwnego: nie odstraszają ceną, są łatwe w przygotowaniu i zdrowsze niż czerwone mięsa. Te pieczone uda z kurczaka są pełne smaku, zachowują soczystość, mają złocistą skórkę i są idealnym dodatkiem do obiadu. Robi się je bardzo łatwo, więc jeśli szukasz pomysłów na przygotowanie mięsa z kurczaka, koniecznie zachowaj ten przepis.
Jak zrobić pieczone uda z kurczaka?
Sekretem tego przepisu jest mieszanka z przypraw, którą nacieramy mięso. To oprócz soli słodka papryka, suszona pietruszka oraz mięta. To właśnie ta ostatnia sprawia, że mięso ma zaskakująco przyjemny aromat, inny niż klasyczne marynaty tylko z dodatkiem papryki czy ziół typu oregano lub tymianek.
Mięso należy porządnie natrzeć przyprawami i dać mu chwilę, aby nabrało smaku. Niech to będzie minimum pół godziny, ale idealnie jeśli zamarynujesz udka na dwie godziny przed wstawieniem do piekarnika.
Potem pozostaje już tylko pieczenie. Dla idealnej chrupkości skórki można skropić w trakcie pieczenia kurczaka wodą. Do pieczenia dodajemy też kawałki limonki, które dodatkowo nadadzą mięsu mnóstwo aromatu i doskonale skomponują się ze smakiem i zapachem mięty.
Rada: według tego przepisu można przygotować też inne części kurczaka, np. podudzia albo ćwiartki, wówczas jednak, w zależności od wielkości kawałków mięsa, należy skrócić lub nieco wydłużyć czas pieczenia.
Przepis: Pieczone uda z kurczaka
Mięso z kurczaka idealne na obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 571 w każdej porcji
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- sól
- 1 limonka
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaUdka natrzyj oliwą, posól i natrzyj mieszanką papryki, pietruszki i mięty. Odstaw na przynajmniej 30 minut do lodówki.
- Pieczenie mięsaUda ułóż w naczyniu żaroodpornym, włóż też plasterki lub ćwiartki limonki. Piecz ok. 45 minut (do godziny) w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia możesz spryskać mięso wodą.
Jak podawać pieczone uda z kurczaka?
Udka w tej wersji doskonale smakują podane z ryżem i świeżymi surówkami czy sałatkami z ogórków, kapusty pekińskiej, rzodkiewki czy marchewki. Można je również zaserwować z pieczonymi ziemniakami. Gotowe danie można dodatkowo skropić lekko sokiem z limonki lub oprószyć skórką otartą z limonki.
Pysznym i prostym pomysłem jest zaserwowanie do mięsa jogurtowego sosu z limonką. Aby go zrobić, dodaj do gęstego jogurtu skórkę otartą z limonki, odrobinę soku, sól i niewielką ilość miodu. Składniki wystarczy wymieszać i pyszny dodatek do mięsa gotowy.