Zdrowe ciasto czekoladowe, które podbiło moje serce. Zrobisz je w mig bez grama mąki i cukru
Ciasto czekoladowe z płatkami owsianymi to deser na medal, który można bez wyrzutów sumienia podać nawet małemu dziecku. To pyszne brownie ma wysokie wartości odżywcze. Piekę je na podwieczorki i jako dodatek do kawy, bo stanowi m.in. źródło błonnika pokarmowego, magnezu, cynku i potasu.
Dlaczego warto przygotować ciasto czekoladowe z płatkami owsianymi?
Ciasto czekoladowe z dodatkiem płatków owsianych jest nie tylko mniej kaloryczne, ale także doskonale smakuje. Nie wychodzi bardzo suche i twarde – dodatek czekolady sprawia, że rozpływa się w ustach, niewiele różniąc się pod względem konsystencji od tradycyjnego brownie oraz innych wersji ciasta czekoladowego.
Dzięki zastąpieniu mąki pszennej płatkami owsianymi ciasto zapewnia długie uczucie sytości. Mały kawałek wystarczy, żeby zapomnieć o irytującej ochocie na coś słodkiego i nie podjadać pomiędzy posiłkami. Z tego względu świetnie sprawdza się nie tylko jako deser na podwieczorek, ale także słodka przekąska na drugie śniadanie do szkoły i pracy.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z płatkami owsianymi?
Czekoladowo-owsiane ciasto przygotowuję ze składników o temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną zastępuję całymi i zmielonymi na pył płatkami owsianymi górskimi, które nie są produktem wysoko przetworzonym. Ciasto wychodzi bardzo wilgotne, ponieważ dodaję do niego zblendowanego banan (jego słodki smak pozwala dodatkowo zmniejszyć ilość miodu) oraz roztopioną czekoladę deserową (możesz też użyć czekolady o wysokiej zawartości kakao oraz czekolady mlecznej). Gotowa masa na ciasto czekoladowe z płatkami owsianymi nie jest bardzo gęsta, dzięki czemu po upieczeniu deser ma miękki środek.
Ciasto czekoladowe z poniższego przepisu piekę w małej formie kwadratowej o boku 20 x 20 cm, którą możesz zastąpić tortownicą o średnicy 18-20 cm.
Przepis: Ciasto czekoladowe z płatkami owsianymi
Ten czekoladowo-owsiany wypiek to zdrowy i smaczny deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 9
- Liczba kalorii
- 289 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 szklanka płatków owsianych zmielonych na pył
- 4 średnie jajka
- 1 duży banan
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 3 łyżki miodu
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Dodatkowo:
- 3 łyżki kropelek czekoladowych
Sposób przygotowania
- Uszykowanie suchych składnikówW dużej misce wymieszaj płatki owsiane (zmielone płatki możesz zastąpić mąką np. orkiszową), kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- Uszykowanie mokrych składnikówJajka wbij do miski i miksuj, aż się napuszą i staną się jasne. Osobno zblenduj banana razem z miodem i ekstraktem waniliowym oraz wymieszaj z olejem i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą (ostudzoną).
- Łączenie składnikówDo miski z masą jajeczną dodaj pozostałe składniki i wymieszaj rózgą kuchenną lub szpatułką. Na koniec dodaj 2 łyżki kropelek czekoladowych i krótko wymieszaj. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy i posyp pozostałymi kropelkami czekoladowymi.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz ciasto czekoladowe z płatkami owsianymi około 30 minut – wierzch ciasta powinien lekko się przyrumienić.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź. Deser doskonale smakuje na zimno oraz gdy jest jeszcze letni – wtedy możesz podać go z kulką lodów waniliowych.