Z mielonego mięsa robię genialne steki. Pyszna odmiana od kotletów mielonych i pulpetów w sosie

Dodano:
Steki salisbury Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Poznaj przepis na genialny stek z mięsa mielonego. Danie to łączy prostotę przygotowania, bogaty smak i ciekawą historię. Wypróbuj patent na mięso w aromatycznym sosie.

Ostatnio dla odmiany od tradycyjnych kotletów mielonych postanowiłem sięgnąć po przepis na stek Salisbury. Ta pyszna mięsna potrawa to inaczej kotlet mielony po amerykańsku. Gwarantuję, że przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom soczystych, aromatycznych burgerów oraz polskich mielonych..

Historia steku Salisbury

Twórcą przepisu na stek Salisbury jest doktor James Henry Salisbury. Jest on uważany za pioniera w dziedzinie dietetyki oraz jednego z twórców założeń diety ubogowęglowodanowej, która od kilku dekad cieszy się dużą popularnością. Potrawa powstała z myślą o poprawie zdrowia żołnierzy wojny secesyjnej, którzy cierpieli m.in. na przewlekłe schorzenia układu pokarmowego i stanowi jedno z kultowych dań kuchni amerykańskiej. Soczysta wołowina w postaci prostego w przygotowaniu kotleta, serwowanego w sosie pieczeniowym lub grzybowym, to jedno z dań, których można skosztować w wielu barach i restauracjach w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej.

Jak zrobić stek Salisbury?

Przygotowanie steków Salisbury niewiele różni się od przygotowania klasycznych kotletów mielonych. Robię to danie z mielonej wołowiny. Ważne jest, żeby mielona wołowina zawierała około 30% tłuszczu, dzięki któremu steki nie będą suche i niesmaczne. Jeżeli nie lubisz wołowiny, to możesz użyć innego mięsa mielonego np. wieprzowego z łopatki i karkówki oraz indyczego bądź mieszanego.

Sekretem wyjątkowego smaku potrawy jest gęsty, aromatyczny sos. Moja rodzina uwielbia steki Salisbury w sosie z pieczarkami, który robię w tradycyjny sposób, czyli z dodatkiem zasmażki oraz aromatycznego bulionu wołowego (opcjonalnie bulionu warzywnego z suszonymi grzybami). Sos przygotowuję na tłuszczu po smażeniu mięsa, który dodatkowo wzbogaca jego smak.

Wskazówka: możesz pominąć dodanie pieczarek i wówczas przygotujesz ciemny, aromatyczny sos pieczeniowy, który można przetrzeć przez drobne sitko, żeby zyskał jednolitą konsystencję.

Przepis: Stek salisbury

„Stek” z tego przepisu jest protoplastą dzisiejszych hamburgerów.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
435 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 i 1/2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu wołowego
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składników masy mięsnejMieloną wołowinę przełóż do dużej miski i pozostaw w temperaturze pokojowej, żeby nieco się ogrzała. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Czosnek możesz również przecisnąć przez praskę.
  2. Wyrabianie masy mięsnejDo mięsa mielonego dodaj cebulę, czosnek, bułkę tartą, sos Worcestershire, ketchup oraz wbij jajko. Wyrób masę mięsną dłonią – powinna mieć jednolitą konsystencję. Gotowe mięso na steki Salisbury dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Formowanie i smażenie stekówZ masy mięsnej uformuj podłużne kotlety. Na patelni rozgrzej olej i dodaj masło. Obsmaż steki z obu stron na średnim ogniu. Mięso powinno lekko się przyrumienić. Obsmażone mięso zdejmij z patelni i przełóż na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz.
  4. Przygotowanie składników sosuPieczarki oczyść, obierz i pokrój w kostkę lub plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę lub cienkie piórka. Doprowadź bulion do wrzenia i pozostaw pod przykryciem, żeby nie wystygł.
  5. Przygotowanie sosuNa tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż, aż lekko się przyrumienią. Oprósz cebulę i pieczarki mąką pszenną i wymieszaj. Smaż, aż mąka połączy się z tłuszczem i lekko przyrumieni. Cienką strużką wlewaj na patelnię gorący bulion i mieszaj, żeby nie powstały grudki.
  6. GotowaniePrzełóż na patelnię wcześniej podsmażone mięso i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, aż wołowina zmięknie. Gdy mięso będzie gotowe, dodaj śmietanę kremówkę oraz dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Steki Salisbury podaję obficie polane sosem. Doskonale smakują z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką np. Colesław.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...