Wystarczy kasza manna i kilka prostych dodatków, aby zrobić genialne ciasto bez pieczenia. Idealne na każdą okazje

Dodano:
Gotowanie kaszy Źródło: Shutterstock / Jan_Mach
To ciasto bez pieczenia zawsze się udaje, nie wymaga wiele wysiłku, a efekt jest nadzwyczaj smaczny. Takie ciasto z kaszy można podać do filiżanki kawy, zaserwować na przyjęciu, ale też zabrać jako słodką przekąskę do pracy czy szkoły.

Proste ciasto, którego nie trzeba piec? Proszę bardzo: oto genialne ciasto z kaszy manny. To warstwy herbatników przełożone masą mleczną z kaszą, sporą ilością masła, kakao i orzechami. Jest słodko, kremowo i niezwykle smacznie.

Jak zrobić ciasto z kaszy manny?

To ciasto bez pieczenia, dlatego robi się je łatwo i szybko. Cały sekret to masa z kaszy manny, którą przygotujesz w niecałe 10 minut, bo chodzi tu tylko o to, aby zagotować składniki. Nasza propozycja to wersja z kakao i orzechami włoskimi, ale do masy możesz dodać również inne ulubione dodatki: np. owoce, inne orzechy, kawałki czekolady.

Podstawą i wierzchem ciasta są zwykłe herbatniki, ale możesz tu wykorzystać również herbatniki kakaowe czy herbatniki pełnoziarniste. Najważniejsze to schłodzić ciasto w lodówce i to jest najtrudniejszy naszym zdaniem etap przygotowań: trzeba się na kilka godzin uzbroić w cierpliwość, bo tylko stężała masa będzie się dobrze kroić i zachowa odpowiednią konsystencję.

Przepis: Ciasto z kaszy manny

Pyszne ciasto bez pieczenia.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
602 w każdej porcji

Składniki

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 30 herbatników

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy z kaszyDo kaszy dodaj 1 szklankę mleka i wymieszaj. Resztę mleka zagotuj cukrem, kakao i masłem. Dodaj do tego mleko z kaszą, wymieszaj dobrze i gotuj 3 minuty. Dorzuć do garnka orzechy.
  2. Robienie ciastaWyłóż połowę herbatników na dno foremki, wylej masę z kaszy i ułóż na wierchu resztę herbatników. Odstaw wystudzone ciasto na 3 godziny do lodówki, aby stężało.

Jak podawać ciasto z kaszy?

To ciasto bez pieczenia wystarczy pokroić (wielkość porcji idealnie wyznaczają herbatniki na wierzchu ciasta) i zajadać ze smakiem. Ale ciasto z kaszy można też udekorować w dowolny sposób. Świetnie smakuje z polewą czekoladową czy warstwą słodkiego kremu na bazie czekolady, masła i śmietanki (ganache). Gotowe ciasto świetnie smakuje zaserwowane z prosty sosem owocowym czy w towarzystwie świeżych owoców. Aby zrobić taki sos, wystarczy zmiksować świeże lub mrożone owoce (np. maliny, mango czy jagody) z odrobiną cukru.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...