Te nóżki w galarecie smakują obłędnie. Mistrzowski przepis zdradziła mi kucharka weselna
Nóżki w galarecie to przekąska, która nie jest gotowa w ekspresowym tempie, ale warto poświęcić nieco czasu na gotowanie wywaru, który po zastygnięciu tworzy gęstą, stabilną i bardzo aromatyczną galaretkę. Przepis na najlepszą i efektownie wyglądającą mięsną galaretę, którą niektórzy nazywają meduzą, dostałem od kucharki. Ta potrawa w jej wykonaniu, która była serwowana na weselu, smakowała mistrzowsko. Teraz tę przekąskę robię tylko z tej receptury. Palce lizać!
Jak zrobić klarowny wywar na galaretkę wieprzową?
Wywar na galaretkę wieprzową wymaga przestrzegania kilku zasad. Po pierwsze i najważniejsze – mięso nie może być zamrożone. Składniki zalewam zimną wodą (płyn powinien zakryć mięso i warzywa), a następnie doprowadzam do wrzenia na średnim ogniu. Po zagotowaniu ustawiam garnek na najmniejszym palniku, skręcam grzanie do minimum i gotuję pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszam składniki i zdejmuję zbierającą się na wierzchu wywaru pianę. Wskazówka: jeżeli podczas długiego gotowania część płynu wyparuje, to dodaj do garnka gorącą wodę.
Jak zrobić nóżki w galarecie?
Sekretem smaku i idealnej konsystencji galaretki wieprzowej jest wysoka jakość składników oraz długie gotowanie. Robię wywar z takiej samej ilości mięsa (nóżki i golonki wieprzowe) oraz warzyw, które nadają galaretce bogaty smak. Wywar gotuję przez około 6 godzin (czas gotowania zależy od wielkości golonek). Do wywaru dodaję pora i liście selera korzeniowego. Możesz pominąć te składniki i zrobić klasyczny wywar.
Tradycyjnie do galaretki wieprzowej dodawane są warzywa. Wzbogacam smak tego specjału marchewką z wywaru oraz groszkiem konserwowym. Moja rodzina lubi, gdy marchewka w galaretce stawia lekki opór podczas gryzienia, więc wyjmuję ją z garnka, gdy jest ugotowana al dente. Możesz również dodać do galaretki wieprzowej np. kukurydzę i ugotowane na twardo jajka.
Nóżki w galarecie robię w silikonowej formie do babki (możesz też użyć innej formy np. keksówki), a także przygotować galaretkę wieprzową w salaterkach lub kokilkach.
Przepis: Nóżki w galarecie
Ta mięsna galareta wygląda i smakuje obłędnie. Zwykła „meduza” może się schować.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 6 godz.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 310 w każdej porcji
Składniki
- 2 nóżki wieprzowe
- 2 średnie golonki
- 4 średnie marchewki
- 4 średnie korzenie pietruszki
- 2 średnie korzenie selera
- 2 liście selera korzeniowego
- 15 cm kawałek białej części pora
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 średnie liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- mała puszka groszku konserwowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówNóżki wieprzowe i golonki opal nad palnikiem (opcjonalnie), umyj i osusz. Warzywa korzeniowe, pora i liście selera umyj, osusz i pokrój (opcjonalnie). Cebulę przekrój na pół i opal nad gazem. Ząbki czosnku (w łupinkach) lekko rozgnieć nożem.
- GotowaniePrzełóż mięso wieprzowe do średniej wielkości garnka, dodaj warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i płaską łyżkę stołową soli. Zalej składniki zimną wodą (dodaję około 2 litry wody) i doprowadź do wrzenia. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i przykryj garnek pokrywką. Gotuj na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a wywar intensywny. Wskazówka: nie zapomnij wyjąć z garnka marchewki, zanim się rozgotuje. Przed końcem gotowania dopraw wywar do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- WykonanieGotowy wywar odcedź na sitku lub durszlaku. Z golonek zdejmij skórę i oddziel mięso od kości. Wskazówka: na nóżkach również znajduje się mięso, jednak jest mocno poprzerastane błonami oraz ścięgnami, więc go nie dodaję. Marchewkę pokrój w kostkę lub półplasterki. Groszek odsącz z zalewy. Formę do babki wypełnij groszkiem, marchewką i mięsem (ilość wedle uznania) i zalej letnim wywarem.
- ChłodzenieWstaw nóżki w galarecie do lodówki na około 5 godzin lub do całkowitego stężenia.
Gotową galaretkę wieprzową delikatnie wykładam na talerz i dekoruję zieloną sałatą oraz plasterkami cytryny i limonki.