Te nóżki w galarecie smakują obłędnie. Mistrzowski przepis zdradziła mi kucharka weselna

Dodano:
Nóżki w galarecie Źródło: Shutterstock / Dar1930
Nóżki w galarecie to zimna przekąska, która nieodłącznie kojarzy się z przyjęciami okolicznościowymi. Zapraszam po sprawdzony przepis na aromatyczną galaretkę wieprzową z warzywami.

Nóżki w galarecie to przekąska, która nie jest gotowa w ekspresowym tempie, ale warto poświęcić nieco czasu na gotowanie wywaru, który po zastygnięciu tworzy gęstą, stabilną i bardzo aromatyczną galaretkę. Przepis na najlepszą i efektownie wyglądającą mięsną galaretę, którą niektórzy nazywają meduzą, dostałem od kucharki. Ta potrawa w jej wykonaniu, która była serwowana na weselu, smakowała mistrzowsko. Teraz tę przekąskę robię tylko z tej receptury. Palce lizać!

Jak zrobić klarowny wywar na galaretkę wieprzową?

Wywar na galaretkę wieprzową wymaga przestrzegania kilku zasad. Po pierwsze i najważniejsze – mięso nie może być zamrożone. Składniki zalewam zimną wodą (płyn powinien zakryć mięso i warzywa), a następnie doprowadzam do wrzenia na średnim ogniu. Po zagotowaniu ustawiam garnek na najmniejszym palniku, skręcam grzanie do minimum i gotuję pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszam składniki i zdejmuję zbierającą się na wierzchu wywaru pianę. Wskazówka: jeżeli podczas długiego gotowania część płynu wyparuje, to dodaj do garnka gorącą wodę.

Jak zrobić nóżki w galarecie?

Sekretem smaku i idealnej konsystencji galaretki wieprzowej jest wysoka jakość składników oraz długie gotowanie. Robię wywar z takiej samej ilości mięsa (nóżki i golonki wieprzowe) oraz warzyw, które nadają galaretce bogaty smak. Wywar gotuję przez około 6 godzin (czas gotowania zależy od wielkości golonek). Do wywaru dodaję pora i liście selera korzeniowego. Możesz pominąć te składniki i zrobić klasyczny wywar.

Tradycyjnie do galaretki wieprzowej dodawane są warzywa. Wzbogacam smak tego specjału marchewką z wywaru oraz groszkiem konserwowym. Moja rodzina lubi, gdy marchewka w galaretce stawia lekki opór podczas gryzienia, więc wyjmuję ją z garnka, gdy jest ugotowana al dente. Możesz również dodać do galaretki wieprzowej np. kukurydzę i ugotowane na twardo jajka.

Nóżki w galarecie robię w silikonowej formie do babki (możesz też użyć innej formy np. keksówki), a także przygotować galaretkę wieprzową w salaterkach lub kokilkach.

Przepis: Nóżki w galarecie

Ta mięsna galareta wygląda i smakuje obłędnie. Zwykła „meduza” może się schować.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
6 godz.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 2 nóżki wieprzowe
  • 2 średnie golonki
  • 4 średnie marchewki
  • 4 średnie korzenie pietruszki
  • 2 średnie korzenie selera
  • 2 liście selera korzeniowego
  • 15 cm kawałek białej części pora
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 średnie liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • mała puszka groszku konserwowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówNóżki wieprzowe i golonki opal nad palnikiem (opcjonalnie), umyj i osusz. Warzywa korzeniowe, pora i liście selera umyj, osusz i pokrój (opcjonalnie). Cebulę przekrój na pół i opal nad gazem. Ząbki czosnku (w łupinkach) lekko rozgnieć nożem.
  2. GotowaniePrzełóż mięso wieprzowe do średniej wielkości garnka, dodaj warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i płaską łyżkę stołową soli. Zalej składniki zimną wodą (dodaję około 2 litry wody) i doprowadź do wrzenia. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i przykryj garnek pokrywką. Gotuj na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a wywar intensywny. Wskazówka: nie zapomnij wyjąć z garnka marchewki, zanim się rozgotuje. Przed końcem gotowania dopraw wywar do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. WykonanieGotowy wywar odcedź na sitku lub durszlaku. Z golonek zdejmij skórę i oddziel mięso od kości. Wskazówka: na nóżkach również znajduje się mięso, jednak jest mocno poprzerastane błonami oraz ścięgnami, więc go nie dodaję. Marchewkę pokrój w kostkę lub półplasterki. Groszek odsącz z zalewy. Formę do babki wypełnij groszkiem, marchewką i mięsem (ilość wedle uznania) i zalej letnim wywarem.
  4. ChłodzenieWstaw nóżki w galarecie do lodówki na około 5 godzin lub do całkowitego stężenia.

Gotową galaretkę wieprzową delikatnie wykładam na talerz i dekoruję zieloną sałatą oraz plasterkami cytryny i limonki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...