Tak podane frytki robią u mnie za cały obiad. To sycące danie kochają u mnie wszyscy

Dodano:
Frytki z mięsem mielonym i serem Źródło: Shutterstock / Katerininamd
Frytki na obiad? Tak, ale nie same tylko z dodatkami, które uwielbia cała rodzina. W tym smacznym daniu nie brakuje mięsa, sera i zdrowej zieleniny. Obiad robi się w mgnieniu oka i zjada z prawdziwym apetytem.

Niektóre dania cieszą się szczególnym powodzeniem wśród najmłodszych. Dzieci mogłyby jeść frytki na okrągło. Dla nich taki obiad to spełnienie marzeń. Rodzice jednak wolą przygotować bardziej wartościowy posiłek. Dzięki temu przepisowi można wypracować kulinarny kompromis między frytkami a dobrym obiadem dla całej rodziny.

Jak zrobić frytki z mięsem mielonym i serem?

Frytki, które robię na rodzinny obiad, to zupełnie wyjątkowe danie. Pod kołderką z mięsa mielonego i sera żółtego prezentują się znakomicie. Jeszcze lepiej smakują i wystarczą za cały obiad. Jeśli masz czas i ochotę warto przygotować domowe frytki. Takie będą najlepsze, ale w awaryjnych sytuacjach można sięgnąć po frytki mrożone. Jednak dodatki w tym pysznym i sycącym daniu są numerem 1.

Mięso mielone doprawione czosnkiem i ulubionymi przyprawami, podsmażone z odrobiną koncentratu pomidorowego, pachnie, że ślinka sama cieknie. Teraz wystarczy już tylko ułożyć frytki w naczyniu żaroodpornym, wyłożyć na nie mięso mielone i posypać startym serem żółtym. Danie trafia do piekarnika, a już wkrótce na nasz stół. Frytki pod warstwą apetycznego mięsa i przyjemnie roztopionego sera, to rarytas, który uwielbia cała rodzina. Taki obiad trzeba posypać ulubioną zieleniną. Sprawdzi się rukola, roszponka lub szczypiorek.

Przepis: Frytki z mięsem mielonym i serem

Pomysł na sycący obiad z frytkami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
1490 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 litr oleju rzepakowego
  • 500 g mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 g sera żółtego
  • rukola

Sposób przygotowania

  1. Smażenie frytekZiemniaki obierz, pokrój w cienkie słupki, opłucz i dokładnie osusz. Wlej olej do garnka, podgrzej do 110 stopni Celsjusza i włóż frytki. Smaż 7-8 minut. Następnie frytki wyjmij łyżką cedzakową do naczynia żaroodpornego.
  2. Przygotowanie mięsa mielonegoW rondlu rozgrzej olej, dołóż mięso mielone i smaż je na rumiany kolor. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj. Smaż jeszcze ok. 2 minuty. Następnie dodaj koncentrat, wlej trochę wody, wsyp przyprawy i ponownie wymieszaj.
  3. Zapiekanie daniaGotowe mięso wyłóż na frytki w naczyniu żaroodpornym i posyp wszystko startym serem żółtym. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 15 minut.

Jak podawać zapiekane frytki z mięsem mielonym i serem?

Frytki z mięsem mielonym i serem są daniem obiadowym, które nasyci całą rodzinę. Smaczne frytki, dobrze doprawione mięso i roztopiony ser idealnie pasują do siebie. Po wyjęciu z piekarnika danie należy posypać rukolą, roszponką lub szczypiorkiem. Można też przygotować sałatę lodową z koperkiem i lekkim dressingiem z jogurtu naturalnego. Tak podane frytki będą smakować dzieciom i dorosłym. Każdy sięgnie po dokładkę, a danie raz-dwa zniknie ze stołu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...