Rodzina ciągle prosi o te kruche rogaliki. Genialny przepis mam z notesu babci

Dodano:
Kruche rogaliki Źródło: Shutterstock / from my point of view
Babcia była mistrzynią wypieków. Kruche rogaliki z jej przepisu to smak mojego dzieciństwa. Kruche ciasto i gęsta marmolada to duet idealny, za którym przepada moja rodzina. Każdemu polecam przepis babci.

Słodkie co nieco to już tradycja w moim domu. Rodzina najczęściej prosi o kruche rogaliki, którym tak trudno się oprzeć. Powodem jest wyjątkowo delikatne i kruche ciasto. Wnętrze rogalików też jest pyszne. Gęsta marmolada wypełnia kruche ciasto po brzegi. Od lat korzystam z przepisu, który mam z notesu babci.

Gdyby nie ten przepis, to chyba bym nigdy nie piekła kruchych rogalików. Zawsze mi się wydawało, że to trudna sztuka, a ciasto może nie wyjść, takie jak powinno. Jednak doskonale pamiętam smak rogalików z czasu dzieciństwa. Babcia często je piekła, a ja towarzyszyłam jej podczas przygotowywania kruchego ciasta. Niewiele z tego pamiętam, ale przepis z notesu babci sprawia, że piekę pyszne kruche rogaliki.

Jak upiec kruche rogaliki z przepisu babci?

W swoim przepisie babcia zawarła niezwykle dokładne proporcje i wskazówki. Dzięki tej recepturze przygotowanie takiego deseru nie jest wcale trudne. Kruche ciasto jest tu podstawą. Babcia robiła je z dodatkiem smalcu i masła. Tych produktów dawała po 60 g. Proporcją są niezwykle istotne i gwarantują doskonale kruche i delikatne ciasto. Przyda się też śmietana i gęsta marmolada lub konfitura do środka rogalików.

Przepis: Kruche rogaliki

Pyszne rogaliki z przepisu babci. Ta receptura przyda się każdemu łasuchowi.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
123 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g smalcu
  • 60 g masła 82%
  • 120 g gęstej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • gęsta marmolada do nadziewania
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMąkę połącz ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Przesiej ją do miski. Smalec i masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do przesianej mąki. Dołóż gęstą śmietanę. Składniki połącz i szybko zagniataj. Ciasto podziel na 2 części, każdą zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Robienie rogalikówNa stolnicę wysyp trochę mąki. Po upływie godziny wyjmij 1 kawałek ciasta z lodówki. Rozwałkuj go na grubość 2-3 mm. Odkrój z każdej strony, by powstał duży prostokąt. Następnie podziel go na trójkąty. Na każdym z dłuższych boków trójkąta ułóż trochę marmolady.
  3. Pieczenie rogalikówKażdy trójkąt zwiń w rogalik. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wyjmij drugą część ciasta i powtórz czynność. Rogaliki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-40 minut.

Kruche rogaliki nie tylko z cukrem pudrem

Po upieczeniu rogaliki warto posypać cukrem pudrem. Kruche i delikatne dosłownie rozpłyną się w ustach. Gęsta marmolada pasuje do tak kruchego ciasta. Rogaliki można również na etapie zawijania ciasta posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać makiem, sezamem lub cukrem gruboziarnistym – tę ostatnią wersję najbardziej kochają dzieci. Wszystkie będą smakować i błyskawicznie znikną ze stołu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...