Ten deser to u mnie hit. Musisz spróbować kruchego ciasta karmelowego, które rozpływa się w ustach

Dodano:
Ciasto karmelowe Źródło: Shutterstock / ffolas
Kruche ciasto może stanowić pyszną bazę wielu domowych wypieków. Często przekładam je słodkim kajmakiem i robię fantastyczne ciasto karmelowe, które uwielbia moja rodzina.

Ciasto karmelowe to deser, który nie wymaga wiele czasu i zakupu drogich składników. Słodka, gęsta masa krówkowa sprawia, że kruche blaty stają się miękkie i wręcz rozpływają się w ustach. Musisz wypróbować ten prosty przepis, a będziesz do niego wracać.

Jak zrobić ciasto karmelowe?

Podczas przygotowywania kruchego ciasta korzystam ze sprawdzonego przepisu, który uwzględnia dodanie mąki krupczatki, ale możesz również upiec ciasto jedynie z mąki pszennej tortowej lub kupić gotowe, kruche blaty w cukierni. Użycie również gotowego kajmaku znacząco ułatwia i przyspiesza przygotowanie ciasta karmelowego. Jeżeli nie chcesz używać kajmaku w puszce, to przygotuj domową masę krówkową, korzystając ze wskazówek, które znajdziesz pod przepisem. Blaty z kruchego ciasta możesz przełożyć nie tylko klasycznym kajmakiem, ale także masą krówkową np. o smaku czekoladowym, orzechowym lub kokosowym.

Składniki kruchego ciasta powinny być zimne. Jeżeli nie masz czasu, żeby mocno schłodzić masło w lodówce, to włóż je na 20-30 minut do zamrażalnika.

Przepis: Kruche ciasto karmelowe

Obłędnie słodkie kruche ciasto, które wprost rozpływa się w ustach.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
247 w każdej porcji

Składniki

Na kruche ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 220 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 i 1/2 puszki kajmaku

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składników kruchego ciastaMąkę pszenną tortową, mąkę krupczatkę oraz proszek do pieczenia przesiej do dużej miski lub na stolnicę. Zimne masło pokrój w kostkę. Jajko wybij do miseczki i roztrzep razem ze śmietaną.
  2. Zagniatanie i chłodzenie ciastaW mące zrób dołek i dodaj jajko ze śmietaną, cukier, ekstrakt waniliowy oraz pokrojone masło. Szybko wyrób jednolite ciasto. Z gotowego ciasta uformuj dwie kule, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  3. Przygotowanie do pieczeniaRozwałkuj porcje ciasta na lekko posypanej mąką stolnicy i przełóż je do wyłożonych papierem do pieczenia lub posmarowanych masłem i posypanych bułką tartą form o wymiarach 23 x 28 cm oraz ponakłuwaj widelcem. Porada: żeby bez problemu przenieść ciasto do formy, nawiń je na wałek.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw blachy z ciastem, ustawiając je na 3 i 4 poziomie w piekarniku. Piecz około 30 minut. W połowie czasu pieczenia zmień ułożenie blach, żeby blaty równomiernie się upiekły. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Przygotowanie masy kajmakowejPrzełóż kajmak do rondelka i podgrzej, cały czas mieszając.
  6. WykonanieRozsmaruj 2/3 ciepłej masy krówkowej na jednym blacie i przykryj drugim plackiem. Resztę kajmaku wyłóż na wierzch kruchego ciasta i wyrównaj rozgrzaną we wrzącej wodzie łyżką lub metalową szpatułką. Przykryj ciasto karmelowe odwróconą do góry dnem formą i odstaw w chłodne miejsce na 3-4 godziny, żeby kruche ciasto wchłonęło wilgoć z masy i zmiękło.

Jak zrobić domowy kajmak do ciast?

Kajmak to masa, którą można przygotować na kilka sposobów. Najmniej wysiłku wymaga przygotowanie kajmaku z mleka skondensowanego w puszce, które wystarczy umieścić w wysokim garnku, zalać wodą i gotować przez około 3 godziny.

Zanim otworzysz puszkę z mlekiem skondensowanym, poczekaj, żeby nieco ostygła i zrób w jej wieczku dziurkę. Zmniejszysz w ten sposób ciśnienie wewnątrz puszki i zapobiegniesz wystrzeleniu gorącej masy po zdjęciu wieczka.

Domowy kajmak możesz również przygotować z tłustego mleka (200 ml), masła (160 g), śmietanki kremówki 30 lub 36% (200 ml), cukru (700 g) oraz ekstraktu waniliowego (2-3 łyżeczki). Umieść wszystkie składniki w rondelku z grubym dnem i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsta, jednolita masa.

Wskazówka: smak domowej masy kajmakowej możesz zmienić, dodając do niej np. połamaną na małe kawałki czekoladę, gruboziarnistą sól, ekstrakt waniliowy lub 2-3 łyżki masła orzechowego.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...