Mój czekoladowy biszkopt jest puszysty i idealnie wilgotny. Sekretny składnik masz w swojej kuchni
Jak upiec puszysty, wilgotny i czekoladowy biszkopt, który przypadnie do gustu dużym i małym łasuchom? Z moim przepisem to proste. Ciasto wychodzi niezwykle wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość dzięki dodatkowi popularnego produktu. Bez wahania mogę powiedzieć, że znajduje się on w każdej kuchni. Jeśli uważasz, że pieczenie ciast to wyzwanie, sprawdź mój przepis na czekoladowy biszkopt. Wypiek ten zawsze się udaje i nie opada.
Jak zrobić puszysty czekoladowy biszkopt?
Puszysty czekoladowy biszkopt wychodzi pyszny i wilgotny dzięki dodatkowi oleju, który wpływa na świeżość ciasta i wspomnianą wilgotność. Olej ma też inne działanie. Pogłębia smak kakao i sprawia, że biszkopt wychodzi przyjemnie kakaowy. Dodatkowo biszkopt pięknie wyrasta i zachwyca puszystością. Takie ciasto będzie w sam raz na szybki deser. Z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty, smakuje po prostu idealnie. A dzieci chętnie sięgną wraz z ciastem po szklankę mleka.
Przepis: Czekoladowy biszkopt
Świetny pomysł na pyszny i prosty deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 198 w każdej porcji
Składniki
- 120 g mąki pszennej
- 40 g ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dużych jajek
- 170 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 50 ml oleju
Sposób przygotowania
- Nagrzanie piekarnikaNajpierw włącz piekarnik, by rozgrzał się do 170 stopni Celsjusza. Przygotuj formę o średnicy 20 cm i wyłóż jej dno oraz boki papierem do pieczenia.
- Uszykowanie składnikówDo miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszaj składniki. Oddziel białka od żółtek.
- Ubicie pianyZ białek ubij pianę. W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Pianę ubijaj do rozpuszczenia się cukru, aż piana stanie się gęsta.
- Połączenie wszystkich składnikówŻółtka wymieszaj z olejem i miksuj na najniższych obrotach. Zmiksowane żółtka z olejem dodaj do gęstej piany z białek. Delikatnie połącz składniki, by stanowiły jednolitą masę. Wsyp do niej suche składniki i połącz mikserem na najniższych obrotach.
- PieczenieGotowe ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz 40 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i zostaw biszkopt do wystudzenia.
Efektowny wygląd, doskonały smak oraz właściwa wilgotność, to cechy, które wyróżniają ten pyszny wypiek. Miłośnicy czekolady dzięki temu ciastu będą w siódmym niebie. A ty szybko przemienisz biszkopt w tort.
Sposób na tort z czekoladowego biszkoptu
Puszysty czekoladowy biszkopt jest idealny jako samodzielny deser. Lekkie, wilgotne ciasto, które pięknie wyrosło, ma głęboki smak kakao. To ciasto może jednak szybko stać się też pysznym tortem na różne okazje. Wystarczy przekroić je na 3 równe blaty i każdy posmarować kremem. Ja polecam przepis na lekki krem z mascarpone, który jest dziecinnie prosty w wykonaniu. Do tortu warto dodać owoce (świeże, mrożone lub z puszki), orzechy lub inne dodatki jak np. kolorowe czekoladowe drażetki, pokrojona w drobną kostkę galaretka. Tym sposobem każdy poradzi sobie ze zrobieniem domowego tortu czekoladowego.