To najprostsze ciasteczka na Walentynki. Są idealnie kruchutkie, a jeden dodatek robi efekt WOW

Dodano:
Kruche serduszka Źródło: Shutterstock / irina2511
Przepis na te ciasteczka na Walentynki to przepis idealny: te kruche ciasteczka zawsze wychodzą, rewelacyjnie smakują, a robi się je bardzo łatwo.

Domowe, własnoręcznie przygotowane ciasteczka w kształcie serc, to idealny pomysł na prezent dla bliskiej osoby. Choć są proste i szybkie w wykonaniu, to jednocześnie zachwycają smakiem i wyglądem. Sekretem jest różowa czekolada, którą już po upieczeniu dekoruje się kruche ciasteczka.

Jak zrobić kruche ciasteczka na Walentynki?

Bazą ciasteczek jest najprostsze kruche ciasto. O czym pamiętać podczas przygotowań? Przede wszystkim o jednej zasadzie: kruche ciasto nie lubi ciepła. Dlatego do wyrabiania ciasta używamy zimnego masła, a potem samo ciasto ląduje jeszcze w lodówce.

Tu mogę zdradzić mały patent, który kiedyś podpatrzyłam u zawodowej cukierniczki. Jeśli tak jak ja, nie przepadasz za rozwałkowywaniem zimnego, twardego ciasta kruchego, rozwałkuj je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia zaraz po zagnieceniu, kiedy jest bardziej miękkie i na płasko włóż do lodówki, aby się schłodziło. Potem już tylko wystarczy wykroić z niego serduszka. W przepisie podaję „zwykłą” wersję, czyli z rozwałkowywaniem ciasta po wyjęciu z lodówki: wybierz, która dla ciebie jest odpowiednia (nie zawsze w lodówce jest miejsce na włożenie na płasko rozwałkowanego ciasta).

Dodatek, który w tym przepisie robi efekt WOW, to różowa czekolada (czekolada ruby). Różową czekoladę można kupić w tabliczkach, ale można też kupić dobrej jakości czekoladę ruby w pastylkach łatwych do rozpuszczania w sklepach z artykułami cukierniczymi. Rozpuszczoną czekoladą wystarczy udekorować ciasteczka (można ją nakładać na kruche serduszka np. łyżką, można serduszka maczać w czekoladzie – w tym drugim przypadku można rozpuścić nieco więcej czekolady, aby łatwo było zanurzać w niej ciastka).

Przepis: Kruche serduszka

Proste ciasteczka z różową czekoladą.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
12 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
320 w każdej porcji

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 300 g zimnego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g różowej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta kruchegoZimne masło przesiekaj nożem na stolnicy razem z mąką. Dodaj cukier, wanilię, żółtko i zagnieć wszystko na gładkie ciasto. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Pieczenie ciasteczekRozwałkuj ciasto i wykrawaj foremką serduszka (w razie potrzeby podsyp blat mąką). Piecz ciasteczka 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  3. Dekorowanie ciasteczekRozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Maczaj połówki kruchych serduszek i odkładaj na kratkę do zastygnięcia.

Inne pomysły na dekorację ciasteczek na Walentynki

Kruche serduszka z tego przepisu możesz udekorować w dowolny sposób, wykorzystując nie tylko różową czekoladę, ale też czekolady białe, mleczne czy gorzkie. Nim taka czekoladowa polewa zastygnie, można udekorować ciasteczka kolorowymi posypkami. W wersji najbardziej ekskluzywnej, każde ciastko z czekoladą można ozdobić płatkiem jadalnego złota.

Ciasteczka na Walentynki można dekorować także lukrem (królewskim na bazie białek i cukru pudru lub prostszym na bazie soku z cytryny i cukru pudru). Aby uzyskać różowy kolor, wystarczy dodać do lukru barwnik lub wykorzystać naturalne dodatki (np. sok z buraka lub malin).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...