Rozgrzewająca zupa pieczarkowa zachwyca nas smakiem i aromatem. Robię ją w chłodne dni
Zima nas nie rozpieszcza. Mrozy co prawda jeszcze aż tak nam nie dokuczają, ale zmienna pogoda wielu osobom daje się we znaki. Przenikliwy chłód i wiatr sprawiają, że łatwo zmarznąć, a stąd już krok do choroby. Dlatego przepis na rozgrzewającą zupę pieczarkową przyda się w każdym domu. Zupa jest smaczna, pożywna i pełna przypraw, które pomogą się rozgrzać nawet największemu zmarzluchowi. Zimą zadbają też o nasze zdrowie.
Rozgrzewająca zupa pieczarkowa pełna przypraw
Zupa pieczarkowa często podawana jest w formie kremu. Jednak tym razem proponujemy, by przyrządzić ją inaczej. Pokrojone i podsmażone pieczarki nie zostaną zmiksowane. Będziemy cieszyć się ich delikatną fakturą. Zupę ugotujemy na bulionie warzywnym, dodamy do niej ziemniaki, pietruszka i seler. Zadbamy też o to, by zupa pieczarkowa rozgrzała nas jak żadna inna. Taki efekt osiągniemy dzięki dodaniu gałki muszkatołowej, pieprzu czarnego i imbiru.
Wielbiciele ostrego smaku mogą dodać do tej smacznej zupy odrobinę chili. Warto przypomnieć, że gałka muszkatołowa zwalcza drobnoustroje i dba o naszą odporność. Świetnie też wpływa na nasze krążenie i sprawia, że od razu robi się nam cieplej. Pieprz czarny też ma właściwości rozgrzewające. Natomiast imbir dodaje daniom charakterystycznej ostrości, rozgrzewa i ma działanie przeciwzapalne. Chętni mogą też wsypać szczyptę chili, która nie tylko rozgrzewa, ale też pomaga oczyścić drogi oddechowe.
Przepis: Zupa pieczarkowa
Rozgrzewająca zupa, idealna na zimę.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 600 g pieczarek
- 70 ml gęstej śmietany 18%
- 1,2 l bulionu warzywnego lub wody
- 200 g selera
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 duża pietruszka
- sól
- pieprz czarny
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- gałka muszkatołowa
- 3 cm korzenia imbiru
opcjonalnie:
- chili
- koperek do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie pieczarek i warzywPieczarki oczyść, pokrój w ćwiartki i podsmaż na maśle. Przełóż do miseczki. Pietruszkę, seler i cebulę pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę.
- Smażenie warzywW garnku o grubym dnie podsmaż na maśle cebulę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Po chwili dołóż pokrojone warzywa. Zalej je bulionem warzywnym. Możesz też użyć tylko wody. Wszystko gotuj 20 minut.
- Dodawanie pieczarek i przyprawPo upływie 20 minut dodaj pieczarki, dopraw zupę solą, gałką muszkatołową, pieprzem czarnym i startym korzeniem imbiru. Możesz też użyć chili. Zupę gotuj jeszcze 15 minut.
- Hartowanie zupyPora na dodanie śmietany. Jednak nie dodawaj jej bezpośrednio do zupy pieczarkowej. Najpierw odlej trochę bulionu, dołóż śmietanę, wymieszaj i dopiero teraz wlej tak przygotowaną śmietanę. Zupę pieczarkową na końcu ponownie wymieszaj. Jest gotowa do podania.
Jak podawać rozgrzewającą zupę pieczarkową?
Zupa pieczarkowa jest bardzo smaczna i aromatyczna. Pachnie gałką muszkatołową, imbirem i ma nieco pieprzny smak. Danie doskonale rozgrzewa w chłodny dzień. Zupę pieczarkową warto posypać też posiekanym koperkiem. Można udekorować ją podsmażonymi pieczarkami. W takim wydaniu cieszy oczy i smakuje, że palce lizać.