Ta zielona surówka do obiadu to u mnie hit. Jest lekka, chrupiąca i pasuje do wielu dań
Obiad to nie tylko mięso i ziemniaki. Warto do nich podać też porcję warzyw. Mogą to być warzywa gotowane, porcja jarzynki czy surówki. Jeśli chodzi o wartość odżywczą, ta ostatnia opcja ma największą, bo jest bogata w witaminy. Choć najlepszą porą na robienie surówek jest lato, bo mamy obfitość warzyw, to jednak o każdej porze roku mamy do dyspozycji parę smacznych składników.
To najlepsze składniki na zimowe surówki
Zimą dostępne jest kilka smacznych i zdrowych warzyw, które doskonale nadają się na surówki. Oprócz warzyw korzeniowych, czyli marchewki, buraka i selera mamy do dyspozycji też por, kapustę pekińską, białą lub czerwoną. Możemy też sięgnąć po cykorię i różne sałaty, a także po zieleninę. Warzywa powinny być jędrne, zdrowe i bez śladów zepsucia.
Jak zrobić zieloną surówkę z porem?
Przygotowanie zielonej, chrupiącej surówki jest proste i szybkie. Jej bazą jest sałata. Dodaję do niej też cykorię, pokrojonego pora i zieleninę. Całość polewam sosem, mieszam i posypuję sezamem. Jak widać, przy surówce nie ma dużo pracy, a jest naprawdę smaczna. Najlepiej podać ją od razu po wymieszaniu z sosem, bo dość szybko traci chrupkość.
Przepis: Zielona surówka z porem
Lekka, chrupiąca surówka z sałaty, cykorii i pora
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 70 w każdej porcji
Składniki
- 1 główka sałaty lub mieszanka sałat
- 1 cykoria
- kawałek pora
- koperek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu jabłkowego lub balsamicznego
- 1-2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki sezamu do posypania
Sposób przygotowania
- Rozdrobnienie składnikówSałatę podziel na pojedyncze liście, dokładnie wypłucz, osusz, porwij na kawałki. Cykorię oczyść, podziel na pojedyncze liście, możesz je rozdrobnić. Por oczyść, pokrój w krążki. Koperek opłucz, osusz, posiekaj.
- Łączenie składnikówPrzygotowane składniki umieść w salaterce, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Polej sosem z oliwy i octu, wymieszaj, posyp podprażonym sezamem.
Jaki sos pasuje do zielonej surówki?
Ja i moja rodzina zieloną surówkę najlepiej lubimy z lekkim sosem na bazie oliwy z oliwek. Można jednak przygotować ją nieco inaczej, wzbogacając np. miodem, syropem klonowym czy syropem malinowym. Ta surówka będzie też doskonale smakować połączona ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub mieszanką majonezu i śmietany albo jogurtu.