Mieszam ugotowany ryż z kilkoma warzywami. Ta lekka sałatka jest pyszna i działa odchudzająco

Dodano:
Sałatka ryżowa Źródło: Shutterstock / PFMphotostock
Lubię ryż i potrawy z jego dodatkiem. Bardzo smakują mi też sałatki ryżowe, dlatego robię je dość często. Ostatnio przyrządzam sałatkę z samego ryżu i warzyw. Jest lekkostrawna, więc doskonale nadaje się na dietetyczną kolację.

Na bazie ryżu można przygotować przeróżne sałatki. W zależności od użytych dodatków będą pożywne lub lekkie. Gdy chcę, by sałatką można było się najeść, zwykle wzbogacam ją kawałkami kurczaka, szynką czy tuńczykiem z puszki. Jednak w momencie, gdy zaczynam liczyć kalorie, przestawiam się na delikatną sałatkę z ryżu i gotowanych warzyw. Jest łatwostrawna, a jedząc ją regularnie, łatwo schudnąć.

Jakie warzywa dodać do sałatki ryżowej?

Do sałatki ryżowej można dodać warzywa świeże, z puszki lub gotowane. Wszystko zależy od samych warzyw. Jeśli są soczyste i chrupiące, najlepiej sięgnąć po świeże, bo te zawierają najwięcej wartościowych składników. Szybkim rozwiązaniem są warzywa z puszki. Kukurydzę czy fasolę wystarczy odcedzić, przepłukać i osączyć. Jeśli zaś warzywa są dość twarde lub do dyspozycji mamy warzywa mrożone, trzeba je ugotować. Do gotowania najlepiej przeznaczyć marchewkę i buraki, a także brokuł i mrożony groszek.

Jak zrobić sałatkę ryżową z gotowanymi warzywami?

Bardzo lubię sałatkę ryżową z gotowanymi warzywami, bo jest lekka, prosta i tania. Dodaję do niej głównie warzywa korzeniowe, które nie kosztują dużo, a gotuję je przy okazji, np. w zupie. Czasami też piekę, gdy w piekarniku właśnie piekę np. obiad lub ciasto. Czasami dodaję też świeże warzywa typu paprykę czy cebulę.

Przepis: Sałatka ryżowa z gotowanymi warzywami

Kolorowa sałatka z ryżu, papryki i gotowanych warzyw

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g białego ryżu długoziarnistego
  • 3 marchewki
  • 2 buraki
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • natka pietruszki
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie składnikówRyż opłucz, ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku. Przemieszaj go widelcem, wystudź. Marchewki i buraki wyszoruj, ugotuj w skórce lub obierz, pokrój w krążki lub w kostkę i ugotuj na parze. Groszek wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Gotowane warzywa wystudź.
  2. Łączenie składnikówRyż umieść w salaterce. Dodaj do niego ugotowane warzywa, a także pokrojoną w kostkę lub w krótkie, cienkie paski paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki. Składniki wymieszaj, skrop sokiem z cytryny, polej oliwą, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Najzdrowszy sposób gotowania warzyw

By warzywa zachowały jak najwięcej wartościowych składników, trzeba je odpowiednio ugotować. Najlepiej ugotować je na parze. By przyspieszyć ten proces, warzywa warto pokroić w kostkę. Nieco krótszego czasu wymaga klasyczne gotowanie. Tu jednak warto pamiętać o tym, by warzywa gotować w jak najmniejszej ilości wody. To chroni przed wymywaniem z warzyw nadmiaru składników odżywczych.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...