Te pyszne trufle były hitem PRL-u. Ich sekretem jest nietypowy składnik

Dodano:
Niby-marcepan czekoladowy Źródło: Shutterstock / Vladislav Noseek
W czasach PRL-u bez kreatywności nie było kuchni. Te wyjątkowe trufle są tego przykładem. Smakują jak marcepanowe, ale nie mają w sobie ani jednego migdała! Nie uwierzysz, z czego są zrobione.

Okres Polski Ludowej można równie dobrze nazwać złotym wiekiem kulinarnych zamienników. W czasach, gdy na półkach królował ocet w duecie z musztardą, pomysłowość Polaków nie miała sobie równych. Najbardziej rozchwytywane były przepisy na „oszukane” słodycze, szczególnie te, które wówczas miały status słodkich rarytasów. Do tego grona należał marcepan. Jednak nawet w najcięższych czasach PRL-u moja mama zawsze serwowała marcepanowe trufle, szczególnie w okresie świąt i w karnawale. Sekretem przepisu mojej mamy były… ziemniaki. To właśnie na ich bazie robiła domowy niby-marcepan. Świetnie zastępują migdały, bo mają neutralny smak i nadają masie odpowiednią wilgotność oraz konsystencję.

Jak zrobić niby-marcepanowe trufle w kakaowej posypce?

Przepis mojej mamy bazuje na gotowanych ziemniakach. Bardzo ważne jest, aby po ugotowaniu dobrze odparowały. Jeśli zostanie w nich za dużo wody, masa wyjdzie klejąca i trudna do formowania. Moja mama dodawała do trufli odrobinę esencji rumowej, jednak można przygotować masę z dodatkiem rumu. Do tego przepisu wystarczy łyżka. Nie dodawaj go jednak zbyt dużo, ponieważ ziemniaki łatwo chłoną wilgoć, więc nadmiar płynnych składników może sprawić, że masa będzie zbyt rzadka.

Porada: do trufli wybieraj ziemniaki typu A ewentualnie B, ponieważ te odmiany mają mniej skrobi, co sprawia, że puree jest bardziej gładkie i nie rozpada się.

Przepis: Niby-marcepanowe trufle w kakaowej posypce

Słodkie trufle z nietypowego „marcepanu” z rumowym akcentem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
103 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g ziemniaków
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • małe laski wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 20 g orzechów laskowych
  • kilka kropli esencji rumowej
  • szczypta soli

Do dekoracji:

  • 2-3 łyżki kakao

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPrzygotowanie składników Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odparuj je i utłucz na gładką masę. Czekoladę gorzką i mleczną rozpuść w kąpieli wodnej. Orzechy posiekaj, a masło roztop i przestudź.
  2. Przygotowanie masyLekko przestudzoną masę czekoladową dodaj do ziemniaków i dokładnie wymieszaj. Wsyp 2 łyżki cukru pudru, posiekaną wanilię (lub cukier waniliowy), szczyptę soli oraz orzechy. Wlej rum lub esencję rumową i starannie wyrób masę.
  3. Formowanie trufliDo masy dodaj masło. Formuj małe kulki i obtocz je w kakao.
  4. Chłodzenie trufliWłóż trufle do lodówki na 2-3 godziny. Następnie owiń je pergaminem i ponownie schłodź przez około 1-1,5 godziny. Przed podaniem zdejmij pergamin i posyp kakao.

Jak formować niby-marcepanowe trufle w kakaowej posypce?

Niby-marcepanowe trufle najlepiej wyglądają w formie małych kulek, jednak możesz uformować z nich wałek i pokroić go przed podaniem na plastry. Bez względu na to, jaki kształt wybierzesz, bardzo ważne jest chłodzenie niby-marcepanowej masy. Włóż ją do lodówki na 2-3 godziny, a potem wyciągnij, zawiń w pergamin i chłódź przez około 1-1,5 godziny. Dodatkowe chłodzenie i pergamin zapobiegają sklejaniu się trufli ze sobą oraz sprawiają, że zachowują ładny, jednolity wygląd, nawet gdy są nieco wilgotne od kakao. W ten sposób lepiej się również przechowują, a dodatkowe schłodzenie pomaga im uzyskać idealną twardość przed podaniem.

Wskazówka: trufle przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce, aby zachowały świeżość przez kilka dni.

Co dodać do niby-marcepanowych trufli w kakaowej posypce?

Niby-marcepanowe trufle bardzo łatwo zmodyfikować, dzięki czemu możesz stworzyć własną wersję tych nietypowych słodyczy. Aby wzbogacić przepis, możesz dodać skórkę pomarańczową lub kilka kropel aromatu migdałowego, by zbliżyć smak do prawdziwego marcepanu. Cynamon, kardamon lub odrobina kawy rozpuszczalnej nadadzą głębi smaku. Można też wmieszać posiekane suszone owoce, daktyle lub obtoczyć trufle w wiórkach kokosowych, mielonych orzechach albo startej białej czekoladzie, by dodać chrupkości i atrakcyjnego wyglądu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...