Ten sernik pięknie wygląda i świetnie smakuje. Jego przygotowanie jest naprawdę proste
Masa serowa jest pożywna i dość neutralna w smaku. Z tego względu można ją łączyć z różnymi dodatkami i za każdym razem sernik wychodzi pyszny. Masa ta wyjątkowo dobrze harmonizuje z kruchym ciastem kakaowym. Kakao swym aromatem doskonale podkreśla łagodny smak masy serowej. Poza tym ciemne ciasto doskonale kontrastuje z jasną masą, dzięki czemu wypiek wygląda niezwykle apetycznie.
Jak przygotować ciasto kakaowe?
Moje ciasto kakaowe to po prostu kruche ciasto z dodatkiem ciemnego kakao. Kakao wystarczy zastąpić część mąki i przesiać je razem z mąką, by nie było grudek. Przygotowane ciasto podzielcie na dwie części. Mniejszą zawińcie w folię spożywczą i włóżcie na 15-20 minut do zamrażarki lub na 30 minut do lodówki. Drugą część rozwałkujcie, wyłóżcie nią dno formy, a potem schłodźcie.
Jak zrobić sernik na cieście kakaowym?
Przygotowanie tego sernika należy rozpocząć od przyrządzenia ciasta. W czasie, jak będzie się chłodzić, przygotujecie masę serową. Potem wystarczy tylko rozwałkować schłodzone ciasto, wyłożyć na nie masę serową, posypać ją startym, zmrożonym ciastem i całość upiec.
Przepis: Sernik na kakaowym cieście
Sernik pieczony na spodzie z kakaowego ciasta, posypany startym, ciemnym ciastem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 24
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto kakaowe:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 100 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 1 żółtko
Na masę serową:
- 1 kg twarogu mielonego
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 100 g masła
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 200 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaNa stolnicę przesiej mąkę i kakao. Dodaj kawałki schłodzonego masła, składniki dobrze posiekaj, a potem rozkrusz je w palcach. Dodaj cukier puder i wanilinowym, a także żółtko. Szybko zagnieć jednolite ciasto.
- Schładzanie ciastaOddziel 1/3 ciasta, zawiń je w folię i włóż do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm, wyłóż nim dno prostokątnej formy, ponakłuwaj widelcem, wstaw na 15 minut do lodówki.
- Przygotowanie masy serowejTwaróg zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po jednym jajku, miksując na niskich obrotach. Wlej roztopione, przestudzone masło, wsyp budyń i na koniec dodaj śmietankę. Całość krótko zmiksuj.
- Pieczenie ciastaMasę serową wylej na schłodzony spód. Schłodzone ciasto zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim masę serową. Całość piecz ok. 50 minut w 170-180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu zostaw sernik w uchylonym piekarniku na 15 minut, a potem go wyjmij i całkowicie wystudź.
Wskazówka: Przygotowując ten sernik można najpierw podpiec sam spód, a potem wyłożyć na niego masę serową, posypać startym ciastem i całość upiec.
Co warto dodać do masy serowej?
Masę serową można wzbogacić różnymi dodatkami. Zazwyczaj wsypuje się do niej rodzynki, jednak można też sięgnąć po kandyzowaną skórkę pomarańczową, suszoną żurawinę, posiekane, suszone morele albo figi. Możecie też dodać do niej wiórki kokosowe albo roztopioną czekoladę białą lub deserową.