Z twarogu i kilku dodatków robię pyszną przekąskę. Znajomi zawsze proszą, bym ją zrobiła
Twaróg może nie kojarzy się z produktem, który można podać na imprezie. Jednak tak naprawdę wszystko zależy do tego, jak go podamy. Ja na przykład łączę go z kilkoma dodatkami i zamieniam w pyszne, pożywne kule. Ułożone na półmisku z wbitymi paluszkami-chwytakami, zwykle jako pierwsze znikają ze stołu.
Z jakiego twarogu zrobić kule na przekąskę?
Na przekąskowe kule najlepiej jest przeznaczyć kremowy twaróg. Może to być ricotta czy twarożek kanapkowy. Twaróg powinien być dość zwarty, bo z lejącego trudno będzie uformować kształtne i apetyczne kule. Możecie też sięgnąć po twaróg w kostce i zblendować go na gładką masę z odrobiną jogurtu naturalnego lub śmietany.
Jak zrobić twarogowe kule na paluszkach?
Twarogowe kule na paluszkach to przekąska, która nie tylko doskonale smakuje, ale też świetnie wygląda. To zasługa pysznej masy, a także ciekawego sposobu podania. Gdy goście widzą paluszki, od razu za nie chwytają. Taka forma przekąski jest bowiem bardzo wygodna do jedzenia. Nie trzeba nawet sięgać po talerzyk.
Przepis: Kule twarogowe na paluszkach
Przekąska z twarogu i kilku dodatków na paluszkach słonych lub grissini
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 145 w każdej porcji
Składniki
- 200 g kremowego serka śmietankowego
- 100 g sera cheddar
- 50 g sera parmezan
- 6 plastrów szynki dojrzewającej
- 50 g orzechów pekan
- natka pietruszki
- czosnek granulowany
- papryka wędzona
- sól, pieprz
- 10 paluszków słonych lub grissini
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówSery żółte zetrzyj na małych oczkach. Plasterki szynki pokrój na drobne kawałki. Orzechy i natkę drobno posiekaj.
- Formowanie kulDo twarogu dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, dopraw. Z powstałej masy formuj w dłoniach nieduże kule. Ułóż je na półmisku, w każdą wbij paluszek.
Inne dodatki do twarogu
Twarogowe kule można zrobić nie tylko z dodatkiem żółtego sera, szynki dojrzewającej i orzechów. Dobrze też sprawdzą się tu np.: suszone pomidory, posiekane oliwki, kapary czy pikle. Pożywnym dodatkiem może też być boczek wędzony, szynka gotowana albo łosoś wędzony. Ważnym dodatkiem podnoszącą smak i apetyczny wygląd jest też wszelkiego rodzaju zielenina. Zamiast natki pietruszki można sięgnąć np. po koperek, szczypiorek czy świeżą bazylię.