Zielone czy hass? Oto, co musisz wiedzieć o awokado, zanim kupisz i zjesz ten owoc

Dodano:
Owoce awokado Źródło: Shutterstock / PV productions
Awokado zawojowało świat. Przeszło długą drogę od gwiazdy menu luksusowych restauracji aż po zielone działy w supermarketach. Choć coraz częściej gości na naszych stołach, nie zawsze potrafimy rozpoznać jego odmiany.

Awokado, czyli smaczliwka wdzięczna ma meksykańskie korzenie. Wykopaliska archeologiczne potwierdzają, że ta botaniczna kuzynka gruszki była spożywana już 7000 lat p.n.e. Pierwszym Europejczykiem, który skosztował tego owocu, był Hiszpan Martín Fernández de Enciso. W swojej książce z 1519 roku „Summa de Geografía” opisał awokado, zachwycając się jego maślanym smakiem. Od tamtego czasu awokado przeszło długą drogę. Dziś jest uprawiane nie tylko w Meksyku i jadane nie tylko w luksusowych restauracjach.

Czym różni się awokado zielone od hass?

Dwie najpopularniejsze odmiany tego owocu to: fuerte i hass. Pierwsza z nich nazywana jest także zieloną. Różnice pomiędzy tymi odmianami są znaczące, zwłaszcza pod względem wyglądu, smaku i konsystencji miąższu. Oto 5 najważniejszych z nich:

  1. Wygląd – awokado zielone ma gładką, jasnozieloną skórkę, która pozostaje zielona nawet po dojrzeniu. Jest zazwyczaj większe i bardziej podłużne. Z kolei skórka awokado hass jest ciemna, chropowata i zmienia kolor z zielonego na brązowo-fioletowy lub prawie czarny w miarę dojrzewania. Owoce odmiany hass są mniejsze i bardziej owalne.
  2. Smak – awokado zielone jest delikatniejsze, a hass ma wyraźną orzechową nutę.
  3. Konsystencja miąższu – awokado zielone ma bardziej wodnistą konsystencję, natomiast hass jest kremowe.
  4. Zastosowanie – awokado zielone lepiej sprawdza się w sałatkach, a hass jest idealne na guacamole i do smarowania.
  5. Cena – awokado zielone jest tańsze, a hass zdecydowanie droższe.

Czy warto jeść awokado?

Kaloryczność awokado to średnio około 150 kcal w 100 g owocu. Co warto podkreślić, te kalorie pochodzą głównie ze zdrowych tłuszczów, które stanowią około jego 75 proc. składu. Pomimo wysokiej kaloryczności, jest to bardzo wartościowy produkt, bogaty w błonnik, witaminy i minerały.

Z czym jeść awokado?

Awokado to prawdziwy superfood, który smakuje nie tylko w guacamole. Świetnie sprawdza się w sałatkach, deserach, smoothie, a także na zdrowych kanapkach – np. jako zamiennik masła. Jest również rewelacyjne w roli szybkiej przekąski, na przykład genialne awokado z tuńczykiem zrobisz w 10 minut.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...