Kolorowa, warstwowa przekąska z wędzonym łososiem to hit w moim domu. Robię ją w 20 minut
Moja propozycja na smaczną przekąskę to sałatka warstwowa. Przygotowuję ją jednak nie w salaterce, lecz w szklankach na jedną porcję. Podana w takiej formie wygląda bardzo elegancko. Zwłaszcza że składniki, z których ją robię są kolorowe. Jednak ważniejsze jest to, że są też bardzo zdrowe, są to bowiem: ryż, łosoś wędzony, awokado i świeży ogórek.
Jak przygotować ryż do sałatki warstwowej?
Ryż do sałatki warstwowej najlepiej jest ugotować na sypko. Można tu sięgnąć po ryż biały długoziarnisty, ryż jaśminowy czy basmati. Dobrze też sprawdzi się ryż parboiled oraz pełnoziarnisty. Bez problemu można tu wykorzystać ryż z poprzedniego obiadu. Nie potrzebujemy go bowiem zbyt dużo.
Jak zrobić sałatkę warstwową w szklance?
Sałatka warstwowa najładniej będzie się prezentować w gładkiej, bezbarwnej szklance. Robi się ją bardzo szybko. Wystarczy tylko ugotować ryż, a potem drobno pokroić pozostałe składniki. Ryż, rybę i warzywa należy nakładać do szklanek warstwami. Najlepiej przeplatając je różnymi kolorami. Warto wspomnieć, że sałatka ta zawiera same wartościowe składniki, a przy tym jest lekkostrawna.
Przepis: Sałatka warstwowa z awokado
Sałatka z ryżu, awokado, ogórka i wędzonego łososia
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 100 g ryżu długoziarnistego
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 ogórka sałatkowego
- 150 g wędzonego łososia
- sezam czarny i biały do posypania
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie ryżuRyż opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Przemieszaj go widelcem, wystudź.
- Rozdrabnianie składnikówAwokado obierz, pokrój w drobną kostkę. Ogórek umyj, wytrzyj, pokrój w małą kostkę. Łososia pokrój w kostkę.
- Formowanie sałatkiDo szklanek nakładaj na przemian warstwy ryżu, warzyw i wędzonego łososia. Wierzch sałatki posyp podprażonymi ziarnami sezamu.
Wskazówka: Wystudzony, ugotowany ryż możecie też wymieszać z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Prosty sos do sałatki warstwowej
Jeśli chcecie, by sałatka była bardziej soczysta, możecie ją skropić prostym, lekkim sosem. Przygotujecie go na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny. Wystarczy, że skropicie sosem już nałożoną do szklanek sałatkę. Sos zacznie spływać, nawilżając poszczególne warstwy.