Smażę słodkie owoce i gorące podaję z lodami. Ten deser zawsze poprawia mi nastrój
Jeśli jesteś fanem gorących deserów z dodatkiem zimnych lodów, to ten przepis jest dla ciebie. Jeśli kochasz szarlotkę na gorąco z bitą śmietaną i lodami waniliowymi, jeśli ślinka ci cieknie na samą myśl o pucharku gorących malin z kremową porcją lodów, to koniecznie spróbuj tego deseru. Smażone banany urzekają słodyczą, a waniliowe lody idealnie dopełniają smak całego deseru.
Jak zrobić smażone banany z lodami?
Przepis jest bardzo łatwy i szybki: chodzi w nim tylko o to, aby usmażyć banany z prostymi dodatkami i zaserwować z lodami. Ja smażę banany na odrobinie masła, a potem dorzucam jeszcze na patelnię płynny miód i odrobinę soku z cytryny, który przełamuje słodycz owoców, miodu i masła. Może to być również sok z pomarańczy. Ten miks tworzy na patelni słodki, karmelowy sos, który jest integralną częścią deseru.
Do smażonych bananów w takim wydaniu najlepiej pasują lody waniliowe. Mogą być też lody waniliowe z dodatkiem bakalii czy wiórków czekoladowych.
Przepis: Smażone banany z lodami
Prosty i efektowny deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 316 w każdej porcji
Składniki
- 3 banany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 gałki lodów waniliowych
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
- Szykowanie bananówBanany pokrój w plasterki lub w ćwiartki. Na patelni rozgrzej masło i zacznij smażyć banany. Dodaj miód, sok z cytryny i smaż jeszcze kilka minut.
- Serwowanie deseruGorące banany przełóż do pucharków lub misek. Do owoców dodaj lody i oprósz wszystko cynamonem. Podawaj od razu.
Jak podawać smażone banany z lodami?
Jeśli szykujesz ten deser dla gości i jeśli masz taką możliwość, to najbardziej efektowna wersja tego deseru to serwowanie go bezpośrednio z niewielkich patelni, na których smażyły się banany (patrz zdjęcie). Jednak trudno oczekiwać, że wszyscy mamy w domach kilka identycznych patelenek na takie okazje. Dlatego deser najprościej przełożyć do pucharków, misek, ale można również wyłożyć go na płaskie talerze.
Gotowy deser można dodatkowo udekorować świeżymi listkami mięty, bądź melisy, a oprócz cynamonu posypać wiórkami skórki pomarańczowej albo posypać prażonym sezamem. Deser można skropić również odrobiną oleju z pestek dyni, który ma charakterystyczny, mocno orzechowy smak i lekko zielonkawy kolor