Blok czekoladowy robię inaczej niż wszyscy. Jest o wiele zdrowszy i mniej kaloryczny
Blok czekoladowy robi się zwykle z masła rozpuszczonego z cukrem i wymieszanego z kakao oraz mlekiem w proszku. A ponieważ ten deser jest bardzo kaloryczny, postanowiłam zrobić jego zdrowszą wersję. Do jej przygotowania użyłam wartościowego warzywa, jakim jest ciecierzyca oraz bakalii. Deser wyszedł bardzo smaczny, a ja mogłam go bez wyrzutów sumienia podać mojej rodzinie.
Wartość odżywcza ciecierzycy
Ciecierzyca zaliczana jest do warzyw strączkowych, które są bogate w białko roślinne. Poza tym zawiera też trochę tłuszczów, ale przede wszystkim tych zdrowych. W jej składzie jest też dużo: błonnika, kwasu foliowego i witamin z grupy B, a także soli mineralnych, zwłaszcza: miedzi, manganu i żelaza. Wszystkie te składniki sprawiają, że ciecierzyca jest ceniona w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Dobrze bowiem wpływa na układ krążenia i jelita, pomaga także kontrolować poziom cukru we krwi.
Jak zrobić blok czekoladowy z ciecierzycy
Przygotowanie bloku czekoladowego z ciecierzycy jest proste i szybkie. Zwłaszcza jeśli sięgnie się po gotową ciecierzycę z puszki lub słoika. Składnik ten wystarczy tylko zblendować z kilkoma dodatkami, dzięki czemu nie jest tłusty, ani kaloryczny i ma przyjemną konsystencję.
Przepis: Blok czekoladowy z ciecierzycy
Zdrowy blok czekoladowy z ciecierzycy i bakalii
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 125 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy
- 2/3 szklanki suszonych moreli
- 1/2 szklanki orzechów pekan lub włoskich
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówOdsącz ciecierzycę z zalewy, przepłucz wodą, osącz. Morele zalej dobrze ciepłą wodą, odstaw na 10 minut. Po tym czasie odsącz je.
- Blendowanie składnikówDo blendera lub malaksera włóż ciecierzycę, morele, kakao, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Miksuj wszystko na gładką, jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj 1-2 łyżki wody (po jednej na raz), aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj.
- Formowanie blokuNiedużą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę, równomiernie rozprowadź, dociśnij, by nie było w środku pustych przestrzeni. Formę z blokiem przykryj folią spożywczą, wstaw na 2 godziny do lodówki, by blok stężał. Podawaj krojony w plastry.
Blok czekoladowy z ciecierzycy – wskazówki
Oto kilka podpowiedzi, które pomogą wam przygotować smaczny blok z ciecierzycy.
- Do bloku możesz też wykorzystać suchą ciecierzycę. Wcześniej mocz ją 8-12 godzin w zimnej wodzie, a potem ugotuj do miękkości.
- Masę na blok można wzbogacić szczyptą cynamonu lub zmielonego kardamonu.
- Do masy na blok czekoladowy oprócz bakalii można też dodać pokruszone herbatniki.
- Przed wstawieniem do lodówki blok czekoladowy możesz posypać posiekanymi orzechami lub wiórkami czekoladowymi.