Wrocławskie kotlety mielone robi się z dwóch rodzajów mięsa. Są wyjątkowo soczyste, a przepis mam ze starego kalendarza

Dodano:
Mięso na kotlety mielone Źródło: Shutterstock / Longfin Media
Przepis na wrocławskie kotlety mielone znalazłam na starej kartce z kalendarza, którą zachowała moja teściowa. To kotlety w prostym sosie, ale można je też usmażyć, jak każde inne mielone.

Wrocławskie kotlety mielone czasem są też nazywane frykadelkami. Sekret tego przepisu to dwa rodzaje mięsa: wieprzowe i wołowe. Przepis z kalendarza, który znalazłam to przepis na kotlety mielone w sosie ze śmietany i keczupu. Śmiało można też dodatek sosu pominąć i po prostu usmażyć pyszne kotleciki z aromatycznej masy mięsnej.

Jak zrobić wrocławskie kotlety mielone?

Kluczowy jest tu wybór odpowiedniego mięsa. Niech gotowe mięso mielone będzie ostatecznością. Jeśli nie masz maszynki do mielenia mięsa w domu, możesz o zmielenie wybranych kawałków mięsa bez kości poprosić w dobrym sklepie mięsnym. Najlepiej jednak zrobić to w domu i od razu przez maszynkę razem z mięsem przepuścić cebulę, czosnek i namoczoną bułkę. Gwarantuję: kotlety wtedy są najlepsze!

Kotlety można smażyć na oleju, np. rzepakowym, ale można też na smalcu lub maśle klarowanym. Jeśli lubisz pikantne frykadelki dopraw masę mięsną także ostrą papryką.

Przepis: Wrocławskie kotlety mielone w sosie

Pomysł na pyszny obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
1086 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 150 g mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia

na sos:

  • 150 ml śmietany 18%
  • 40 g keczupu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie masy na kotletyMięso zmiel z odciśniętą z mleka bułką, cebulą i czosnkiem. Dobrze wymieszaj wszystko, dodaj jajko, dopraw. Uformuj z masy niewielkie kotleciki i posyp je mąką.
  2. Smażenie kotletów i robienie sosuKotleciki podsmaż na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Dodaj śmietanę, keczup, wymieszaj i duś wszystko razem kilka minut. Dopraw do smaku i posyp natką pietruszki.

Jak podawać wrocławskie kotlety mielone?

Kotleciki w wersji z sosem świetnie smakują z tłumaczonymi ziemniakami, ale też można je zaserwować z ryżem, makaronem czy ulubioną kaszą. Do tego dobrze pasują surówki z kiszonek, np. surówka z kuszonej kapusty czy sałatka z ogórków kiszonych z cebulą. Kotlety be sosu można serwować tak samo, jak każde inne mielone. Klasyk to oczywiście ziemniaki, a do tego mizeria lub tarte buraczki. Dobrze się sprawdzi także marchewka z groszkiem na ciepło.

Jeśli zostaną ci wrocławskie kotlety mielone, zimne możesz kroić na grube plasterki i kłaść na kanapki niczym wędlinę. Dołóż do tego plasterek ogórka kiszonego lub konserwowego, odrobinę musztardy i doskonała, swojska, przekąska do pracy gotowa.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...