Pod koniec miksowania dodaję 5 łyżek słodkiego składnika. Ciasto wychodzi wilgotne i pyszne

Dodano:
Ucieranie ciasta Źródło: Shutterstock / Ika Rahma H
Ciasto ucierane to jeden z najszybszych i najłatwiejszych wypieków. By wyszło pyszne i wilgotne, warto do niego dodać kilka łyżek słodkiego składnika. Z pewnością znajdziecie go w swoich zapasach, a zupełnie odmieni smak ciasta.

W ciągu tygodnia nie mamy zwykle czasu na długie gotowanie czy pieczenie. Jeśli jednak najdzie was ochota na słodkie, szybko możecie przygotować proste ciasto ucierane. By wyszło smaczne i wilgotne, wystarczy, że dodacie do niego kilka łyżek marmolady lub dżemu. Ten składnik nie tylko wpłynie na smak ciasta, ale też zwiększy jego wilgotność.

Jaki słodki składnik warto dodać do ciasta ucieranego?

Do ciasta ucieranego można dodać trochę owocowych przetworów, typu marmolada, dżem czy konfitura. Nie tylko nadadzą ciastu przyjemnego, owocowego smaku, ale też zwiększą jego wilgotność. Można więc sięgnąć po marmoladę wieloowocową czy jabłkową albo po dżem czy konfiturę o wyrazistym smaku, np. dżem morelowy, śliwkowy, z czarnej porzeczki czy po powidła śliwkowe. Kawałki owoców przy okazji dodadzą ciastu apetycznego wyglądu.

Jak zrobić ciasto marmoladowiec?

Przygotowanie tego prostego ciasta sprowadza się to zmiksowania jajek z cukrem na puszystą masę, a potem połączeniu jej z pozostałymi składnikami. Wśród nich są składniki sypkie, a także olej, mleko i marmolada. Ostatnie trzy dodatki sprawiają, że ciasto nie jest suche i dłużej zachowuje świeżość.

Przepis: Ciasto marmoladowiec

Szybkie ciasto ucierane z dodatkiem marmolady

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka
  • 5 łyżek marmolady lub ulubionego dżemu
  • 1 łyżka ciemnego kakao

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaJajka lekko zmiksuj, dalej miksuj, stopniowo dodając do nich cukier. Puszystą masę zmiksuj z olejem, a potem z przesianymi, sypkimi składnikami, a także z mlekiem i marmoladą.
  2. Pieczenie ciastaWąską, podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Piecz je ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone.

Wskazówka: Do ciasta można też dodać pół łyżeczki mielonego cynamonu. Dzięki temu zyska niepowtarzalny aromat.

Jak udekorować ciasto marmoladowiec?

Ciasto marmoladowiec nie wymaga pracochłonnych dekoracji. Tak naprawdę wystarczy posypać je cukrem pudrem. Można też jednak posmarować je lukrem lub polewą czekoladową deserową, mleczną lub białą. Innym pomysłem na wykończenie tego ciasta jest posmarowanie jeszcze ciepłego tą samą marmoladą czy tym samym dżemem, który był dodawany w czasie ucierania. W ten sposób wierzch ciasta zyska apetyczny blask.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...