Te kruche ciasteczka pistacjowe robię tylko pół godziny. Dosłownie rozpływają się w ustach
W ostatnim czasie zapanowała moda na orzeszki pistacjowe i robioną z nich pastę. Nadziewa się nią pączki, rogaliki i różne inne ciastka. My też sięgniemy dziś po tę pastę i z jej dodatkiem przygotujemy pyszne, zielone ciasteczka. Ich kolor budzi zaciekawienie, a smak i delikatność wprost powalają. Ta przekąska z pewnością zadowoli wielbicieli chrupiących słodkości.
Jaka jest różnica między pastą pistacjową, a kremem?
W wielu sklepach można obecnie kupić produkty przygotowane z orzeszków pistacjowych. Dość popularna jest pasta pistacjowa, robiona z orzeszków zblendowanych z niewielką ilością oleju. Produkt ten jest dość kaloryczny, bo same orzechy również zawierają sporo tłuszczu. W sklepach też często można spotkać krem pistacjowy. Zawiera on dodatek mleka w proszku i cukru, co sprawia, że produkt ten jest słodki i kremowy.
Jak zrobić kruche ciasteczka pistacjowe?
Ciasteczka pistacjowe robi się podobnie, jak klasyczne kruche ciasteczka. Z tą różnicą, że w miejsce części masła dodaje się pastę pistacjową. Zawiera dużo tłuszczu i ma lekko grudkowatą konsystencję, co sprawia, że ciasteczka wychodzą bardzo delikatne.
Przepis: Ciasteczka pistacjowe
Kruche, zielone ciasteczka z dodatkiem pasty pistacjowej
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 łyżki pasty pistacjowej
- 30 g posiekanej, białej czekolady
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaW dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Dodaj schłodzone, pokrojone na kawałki masło. Rozetrzyj składniki w palcach, by uzyskać konsystencję kruszonki. Do masy dodaj żółtko, cukier waniliowy i pastę pistacjową. Składniki szybko zagnieć, ciasto zawiń w folię, włóż na pół godziny do lodówki.
- Formowanie i pieczenie ciasteczekZ ciasta odrywaj niewielkie kawałki, formuj z nich kulki i lekko je spłaszczaj. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każde wciśnij kilka kawałków czekolady. Ciasteczka piecz 10-12 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Pyszne dodatki do ciasteczek pistacjowych
Do ciasteczek pistacjowych można dodać całe lub posiekane orzeszki pistacjowe. Można je wrobić na koniec w ciasto lub posypać nimi już uformowane ciasteczka. Dobrze też sprawdzi się biała czekolada czy suszona żurawina. Jeśli dodatkowo chcecie ozdobić ciasteczka pistacjowe, możecie na ich wierzchu zrobić esy-floresy z białej czekolady lub białej polewy czekoladowej.