Filety z piersi kurczaka w tym delikatnym sosie smakują wybornie! Są idealne na rodzinny obiad
Filety z piersi z kurczaka w sosie to delikatne danie z białym mięsem drobiowym w roli głównej. Ale sekretem jest tu sos, który spina wszystkie smaki i sprawia, że mięso smakuje wyjątkowo. To sos na bazie mleka kokosowego, ale od razu zaznaczamy – jeśli nie przepadasz za kokosowym smakiem, to sos z tego przepisu można zrobić także na śmietanie.
Jak zrobić filety z piersi kurczaka w sosie?
Sekret tego dania to króciutkie obsmażenie na maśle najpierw mięsa, a potem cebuli i pora. Przy tym drugim należy jednak uważać, aby nie przypalić warzyw, bo będą gorzkie (w razie potrzeby można na patelnię dodać więcej masła). Potem już mięso, można powiedzieć, robi się samo – dokładny czas pieczenia zależy od tego, jak duże są kawałki mięsa.
Filety z piersi kurczaka z tego przepisu to mięso pieczone w sosie z mleka kokosowego. Ale jeśli nie przepadasz za takim smakiem, śmiało możesz zamienić mleko kokosowe na śmietanę 18% lub, jeśli sos ma mieć delikatną słodycz, nawet 30 %. Zarówno w przypadku sosu na bazie mleka kokosowego, jak i na bazie śmietany, można go ewentualnie dodatkowo rozcieńczyć bulionem drobiowym albo warzywnym.
Przepis: Filety z piersi z kurczaka w sosie
Drobiowe mięso w delikatnym sosie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 55 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 653 w każdej porcji
Składniki
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 4 łyżki masła
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 cebula
- 1 por (biała część)
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsa i sosuFilety z kurczaka pokrój na dowolne porcje. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż krótko mięso. Zdejmij filety i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na patelnię z masłem po mięsie, wrzuć pokrojoną cebulę i por. Smaż, aż cebulka zacznie się szklic. Wlej mleko kokosowe, dopraw solą i pieprzem, zalej sosem kurczaki.
- Pieczenie mięsaDo naczynia z mięsem włóż dwa listki laurowe i piecz wszystko 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak podawać filety z piersi z kurczaka w sosie?
Gotowe danie można zaserwować z ziemniaczkami gotowanymi albo pieczonymi, delikatnym ziemniaczanym puree, ale też z ryżem czy jasną kaszą. Smak dania można podkręcić, posypując mięso przed podaniem świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Filety z piersi z kurczaka w tym wydaniu można też zaserwować z makaronem. Wówczas najlepiej wymieszać makaron z pysznym sosem, a na to wszystko położyć kawałki soczystej, miękkiej piersi drobiowej.