Filety z piersi kurczaka w tym delikatnym sosie smakują wybornie! Są idealne na rodzinny obiad

Dodano:
Filety z piersi kurczaka w sosie Źródło: Shutterstock / Irina Rostokina
To prosty, a przepyszny sposób na filety z piersi z kurczaka. W sosie o delikatnym smaku doskonale nadają się na rodzinne przyjęcia i obiady: smakują i małym, i dużym.

Filety z piersi z kurczaka w sosie to delikatne danie z białym mięsem drobiowym w roli głównej. Ale sekretem jest tu sos, który spina wszystkie smaki i sprawia, że mięso smakuje wyjątkowo. To sos na bazie mleka kokosowego, ale od razu zaznaczamy – jeśli nie przepadasz za kokosowym smakiem, to sos z tego przepisu można zrobić także na śmietanie.

Jak zrobić filety z piersi kurczaka w sosie?

Sekret tego dania to króciutkie obsmażenie na maśle najpierw mięsa, a potem cebuli i pora. Przy tym drugim należy jednak uważać, aby nie przypalić warzyw, bo będą gorzkie (w razie potrzeby można na patelnię dodać więcej masła). Potem już mięso, można powiedzieć, robi się samo – dokładny czas pieczenia zależy od tego, jak duże są kawałki mięsa.

Filety z piersi kurczaka z tego przepisu to mięso pieczone w sosie z mleka kokosowego. Ale jeśli nie przepadasz za takim smakiem, śmiało możesz zamienić mleko kokosowe na śmietanę 18% lub, jeśli sos ma mieć delikatną słodycz, nawet 30 %. Zarówno w przypadku sosu na bazie mleka kokosowego, jak i na bazie śmietany, można go ewentualnie dodatkowo rozcieńczyć bulionem drobiowym albo warzywnym.

Przepis: Filety z piersi z kurczaka w sosie

Drobiowe mięso w delikatnym sosie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
55 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
653 w każdej porcji

Składniki

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 4 łyżki masła
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 por (biała część)
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsa i sosuFilety z kurczaka pokrój na dowolne porcje. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż krótko mięso. Zdejmij filety i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na patelnię z masłem po mięsie, wrzuć pokrojoną cebulę i por. Smaż, aż cebulka zacznie się szklic. Wlej mleko kokosowe, dopraw solą i pieprzem, zalej sosem kurczaki.
  2. Pieczenie mięsaDo naczynia z mięsem włóż dwa listki laurowe i piecz wszystko 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać filety z piersi z kurczaka w sosie?

Gotowe danie można zaserwować z ziemniaczkami gotowanymi albo pieczonymi, delikatnym ziemniaczanym puree, ale też z ryżem czy jasną kaszą. Smak dania można podkręcić, posypując mięso przed podaniem świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Filety z piersi z kurczaka w tym wydaniu można też zaserwować z makaronem. Wówczas najlepiej wymieszać makaron z pysznym sosem, a na to wszystko położyć kawałki soczystej, miękkiej piersi drobiowej.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...