Gotuję jajka na twardo i wypełniam je pastą z awokado. To zdrowe śniadanie smakuje całej rodzinie

Dodano:
Jajka z pastą Źródło: Shutterstock / MarcinWojc
Jeśli macie ochotę na pyszne i oryginalne śniadanie, oto doskonała propozycja. Wystarczy sięgnąć po jajka i zdrowy dodatek. Z tych dwóch składników szybko zrobicie śniadanie nie tylko smaczne, ale też bardzo wartościowe.

Jajka są nie tylko smaczne, ale też wartościowe. Na dodatek szybko można przygotować z nich kilka śniadaniowych potraw. Dziś jedna z takich propozycji. Niezbyt popularna, ale banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy, że ugotujecie jajka, a potem nadziejecie je zdrową pastą. Całość apetycznie wygląda, a na dodatek doskonale smakuje i wychodzi na zdrowie.

O czym należy pamiętać, gotując jajka na twardo?

Do proponowanej potrawy jajka należy ugotować na twardo. To niby bardzo proste, jednak czasami zdarzają się nieapetyczne wpadki, bo np. jajka pękają w czasie gotowania lub żółtka pokrywają się zieloną otoczką. Jak tego uniknąć?

Jeśli gotujecie jajka począwszy od wrzącej wody, trzeba je wcześniej ocieplić do temperatury pokojowej. Inaczej ich skorupki pękną w wyniku gwałtownej różnicy temperatury. Dlatego bezpieczniej jest włożyć jajka do zimnej wody, a potem je podgrzewać. W ten sposób wraz z wodą będzie też ogrzewać się zawartość jaj. Czas gotowania jajek liczymy od zagotowania się całości i powinien on wynosić 8-10 minut. Krótszego czasu gotowania będą wymagały oczywiście mniejsze jajka.

Czasu gotowania jajek nie należy przeciągać. Inaczej na powierzchni żółtek pojawi się zielono-szarawa otoczka, która nie wygląda zbyt apetycznie. Dlatego, gdy minie 10 minut gotowania, gorącą wodę z jajek należy odlać, a zalać je zimną wodą. To zatrzyma gotowanie, przyspieszy studzenie jaj i sprawi, że łatwiej dadzą się obrać.

Jak zrobić jajka nadziewane pastą z awokado?

Przygotowanie jajek nadziewanych pastą jest bardzo proste. Jajka trzeba tylko ugotować na twardo, wystudzić, obrać, przekroić na pół. Wyjmujemy z nich żółtka, siekamy i mieszamy z dodatkami. Otrzymaną pastą napełniamy połówki ugotowanych białek. Potrawę warto posypać posiekaną zieleniną, by wyglądała jeszcze apetyczniej.

Przepis: Jajka z pastą z awokado

Połówki jajek nadziewane pastą z awokado

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 8 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jajekJajka ugotuj na twardo. Wystudź je, obierz, każde przekrój wzdłuż na połowę. Z połówek ostrożnie wyjmij żółtka.
  2. Przygotowanie pastyAwokado przekrój wzdłuż na połowę. Usuń z niego pestkę, wyjmij miąższ. Miąższ rozgnieć widelcem, wymieszaj z posiekanym żółtkiem i majonezem. Pastę dopraw do smaku.
  3. Nadziewanie jajekPowstałą pastę nakładaj w miejsca po żółtkach ugotowanych połówek jaj. Możesz też nałożyć jej więcej, jeśli masz nadmiar. Połówki jajek posyp posiekanym szczypiorkiem.

Inne pomysły na pasty do jajek

Zamiast pasty z awokado, do jajek można też przygotować inne pasty. Doskonale sprawdzą się pasty rybne, np. na bazie tuńczyka z puszki czy wędzonej makreli. Mięso ryb też należy wymieszać z posiekanym żółtkiem, majonezem i ewentualnie posiekaną cebulką. Doskonale będzie też smakować pasta z żółtego sera, papryki i majonezu czy ze startego sera, szynki i majonezu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...