Gotuję jajka na twardo i wypełniam je pastą z awokado. To zdrowe śniadanie smakuje całej rodzinie
Jajka są nie tylko smaczne, ale też wartościowe. Na dodatek szybko można przygotować z nich kilka śniadaniowych potraw. Dziś jedna z takich propozycji. Niezbyt popularna, ale banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy, że ugotujecie jajka, a potem nadziejecie je zdrową pastą. Całość apetycznie wygląda, a na dodatek doskonale smakuje i wychodzi na zdrowie.
O czym należy pamiętać, gotując jajka na twardo?
Do proponowanej potrawy jajka należy ugotować na twardo. To niby bardzo proste, jednak czasami zdarzają się nieapetyczne wpadki, bo np. jajka pękają w czasie gotowania lub żółtka pokrywają się zieloną otoczką. Jak tego uniknąć?
Jeśli gotujecie jajka począwszy od wrzącej wody, trzeba je wcześniej ocieplić do temperatury pokojowej. Inaczej ich skorupki pękną w wyniku gwałtownej różnicy temperatury. Dlatego bezpieczniej jest włożyć jajka do zimnej wody, a potem je podgrzewać. W ten sposób wraz z wodą będzie też ogrzewać się zawartość jaj. Czas gotowania jajek liczymy od zagotowania się całości i powinien on wynosić 8-10 minut. Krótszego czasu gotowania będą wymagały oczywiście mniejsze jajka.
Czasu gotowania jajek nie należy przeciągać. Inaczej na powierzchni żółtek pojawi się zielono-szarawa otoczka, która nie wygląda zbyt apetycznie. Dlatego, gdy minie 10 minut gotowania, gorącą wodę z jajek należy odlać, a zalać je zimną wodą. To zatrzyma gotowanie, przyspieszy studzenie jaj i sprawi, że łatwiej dadzą się obrać.
Jak zrobić jajka nadziewane pastą z awokado?
Przygotowanie jajek nadziewanych pastą jest bardzo proste. Jajka trzeba tylko ugotować na twardo, wystudzić, obrać, przekroić na pół. Wyjmujemy z nich żółtka, siekamy i mieszamy z dodatkami. Otrzymaną pastą napełniamy połówki ugotowanych białek. Potrawę warto posypać posiekaną zieleniną, by wyglądała jeszcze apetyczniej.
Przepis: Jajka z pastą z awokado
Połówki jajek nadziewane pastą z awokado
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 230 w każdej porcji
Składniki
- 8 jajek
- 1 dojrzałe awokado
- 1-2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- szczypiorek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jajekJajka ugotuj na twardo. Wystudź je, obierz, każde przekrój wzdłuż na połowę. Z połówek ostrożnie wyjmij żółtka.
- Przygotowanie pastyAwokado przekrój wzdłuż na połowę. Usuń z niego pestkę, wyjmij miąższ. Miąższ rozgnieć widelcem, wymieszaj z posiekanym żółtkiem i majonezem. Pastę dopraw do smaku.
- Nadziewanie jajekPowstałą pastę nakładaj w miejsca po żółtkach ugotowanych połówek jaj. Możesz też nałożyć jej więcej, jeśli masz nadmiar. Połówki jajek posyp posiekanym szczypiorkiem.
Inne pomysły na pasty do jajek
Zamiast pasty z awokado, do jajek można też przygotować inne pasty. Doskonale sprawdzą się pasty rybne, np. na bazie tuńczyka z puszki czy wędzonej makreli. Mięso ryb też należy wymieszać z posiekanym żółtkiem, majonezem i ewentualnie posiekaną cebulką. Doskonale będzie też smakować pasta z żółtego sera, papryki i majonezu czy ze startego sera, szynki i majonezu.