Chrupiące migdałowe dachówki zrobisz ekspresowo. Patent na te pyszne ciasteczka jest banalny

Dodano:
Migdałowe dachówki Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Migdałowe dachówki albo migdałowe kafelki. Wiele osób pamięta ten przysmak z dzieciństwa, a przepisy z pewnością są zachowane w babcinych notatnikach. To ciasteczka wyjątkowo smaczne, a jednocześnie proste do zrobienia.

Migdałowe dachówki są lekko kruche, lekko ciągnące, słodkie i pełne chrupiących płatków migdałowych. To ciasteczka rewelacyjne do kawy, ale też do zapakowania, kiedy idziesz w odwiedziny do przyjaciół czy rodziny i nie chcesz pójść z pustymi rękami. Gwarantujemy: te ciastka będą hitem każdego spotkania.

Jak zrobić migdałowe dachówki?

To proste ciasto z dodatkiem mąki, masła, cukru i białek jaj, koniecznie ubitych na sztywną pianę. Do ciasta dodaje się zwykle płatki migdałowe, ale mogą to też być wiórki kokosowe. Można też pominąć wmieszanie dodatków do ciasta, a jedynie posypać nimi porcje masy już wyłożonej na blaszkę. Uważamy jednak, że ciasteczka są o niebo lepsze, jeśli chrupiące kawałki płatków migdałowych są również w środku. Dla większej chrupkości płatki warto wcześniej uprażyć na suchej patelni.

Ważne: ciasteczka rozlewają się na płasko podczas pieczenia, dlatego ważne jest, aby pomiędzy porcjami ciasta zachować dość spore odstępy.

Przepis: Migdałowe dachówki

Ciastka migdałowe.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
8 min.
Liczba porcji
25
Liczba kalorii
106 w każdej porcji

Składniki

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 90 g masła
  • 120 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Robienie masy na ciastkaMasło rozpuść i zostaw do ostudzenia. Białka ubij na sztywno. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj ekstrakt waniliowy i dodawaj partiami białko, mieszając szpatułką do połączenia składników. Dodaj masło i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj 3/4 migdałów i delikatnie wymieszaj.
  2. Pieczenie ciastekWykładaj łyżką porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem (ciastka w trakcie pieczenia się rozpłyną. Posyp każde płatkami migdałów. Piecz ok. 7-8 minut w temperaturze 220 stopni.

Gotowe ciasteczka można oprószyć przed podaniem cukrem pudrem. Można je też udekorować odrobiną gorzkiej czekolady. Ciastka wyglądają efektownie, jeśli w czekoladzie zanurzy się tylko ich część abo np. same brzegi, tworząc coś w rodzaju czekoladowej obwódki.

Jak uformować migdałowe dachówki?

Te ciasteczka można przygotować na dwa sposoby: zostawić płaskie niczym kafelki, albo wygiąć je niczym dachówki. W pierwszym przypadku wystarczy poczekać, aż ostygną i delikatnie odklejać od papieru. W drugim należy ciastka ściągać jeszcze gorące i kłaść na drewnianym lub metalowym wałku. Gorące ciasteczka dają się formować i zawijają się na wałku, tworząc kształt przypominający dachówkę. Ciastka na wałku trzeba zostawić do ostygnięcia (wtedy twardnieją i zachowują nadany kształt).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...