Waniliowo-czekoladowy sernik robię bez pieczenia! Ten prosty przepis zachwyca smakiem i wyglądem

Dodano:
Waniliowo-czekoladowy sernik na zimno Źródło: Shutterstock / Joanna 12
Połączenie wanilii i czekolady to jedno z klasycznych zestawień smakowych. Wykorzystanie go w serniku na zimno sprawia, że trudno mu się oprzeć.

Sernikami zajadali się już starożytni Grecy, a wypieki wykonane na bazie twarogu były przysmakami serwowanymi uczestnikom igrzysk olimpijskich. Pierwszy spisany przepis na sernik pochodzi z 230 r. n.e. Do Polski ciasto dotarło prawdopodobnie dzięki Janowi III Sobieskiemu i jego słynnej wizycie pod Wiedniem. Dziś ogromną popularnością cieszą się zarówno klasycznie wypiekane serniki, jak i ich zimne wersje.

Jak zrobić waniliowo-czekoladowy sernik na zimno?

Waniliowo-czekoladowy sernik na zimno nie wymaga spodu, dzięki czemu jest lżejszy i szybciej się go przygotowuje. Idealny będzie do niego twaróg sernikowy z wiaderka, dwukrotnie zmielony twaróg tłusty lub półtłusty, ewentualnie serek śmietankowy (np. mascarpone). Przygotowanie sernika najlepiej rozpocząć od uszykowania tortownicy, w której umieścisz dwie warstwy ciasta. Pierwsza będzie kakaowa, a druga waniliowa. Aby uniknąć mieszania się smaków, upewnij się, że dolna warstwa jest dobrze schłodzona, zanim wylejesz kolejną. Delikatnie nakładaj drugą warstwę, najlepiej po łyżce, aby nie naruszyć struktury świeżo stężałej pierwszej warstwy.

Porada: aby uniknąć grudek w masie serowej, wyjmij twaróg z lodówki wcześniej, aby osiągnął temperaturę pokojową.

Przepis: Waniliowo-czekoladowy sernik na zimno

Zmysłowa wanilia, kusząca czekolada i aksamitna konsystencja twarogu.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
485 w każdej porcji

Składniki

Na warstwę waniliową:

  • 250 g twarogu sernikowego
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 20 ml wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na warstwę czekoladową:

  • 250 g twarogu sernikowego
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wody

Do dekoracji:

  • 30 g ciemnej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie formyWyłóż tortownicę (średnica ok. 22 cm) papierem do pieczenia lub cienko posmaruj masłem, by masa łatwo się wyjmowała.
  2. Przygotowanie warstwy czekoladowejRozpuść żelatynę w gorącej wodzie i odstaw do przestygnięcia. Czekoladę gorzką połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, następnie przestudź. Ubij mikserem twaróg z cukrem pudrem na gładko. Następne ubij także śmietankę kremówkę i delikatnie wymieszaj z masą twarogową. Dodaj roztopioną czekoladę, a następnie przestudzoną żelatynę, mieszając dokładnie. Wlej masę do tortownicy i wygładź wierzch. Wstaw do lodówki na około jedną godzinę, aby lekko stężała.
  3. Przygotowanie warstwy waniliowejRozpuść żelatynę w gorącej wodzie i odstaw do przestygnięcia. Białą czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, następnie przestudź. Ubij mikserem twaróg z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na gładką masę. Następne ubij także śmietankę kremówkę na sztywno i delikatnie połącz z masą serową. Dodaj roztopioną białą czekoladę, a na końcu przestudzoną żelatynę, dokładnie mieszając. Wylej masę waniliową na zastygniętą masę czekoladową i wyrównaj.
  4. Chłodzenie sernikaPrzygotowane ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, aż sernik całkowicie stężeje.
  5. DekorowanieZetrzyj czekoladę na tarce i udekoruj nią ciasto przed podaniem.

Sernik na zimno przechowuj w lodówce, szczelnie przykryty, aby nie wchłaniał zapachów z innych potraw. Najlepiej spożyć go w ciągu trzech dni.

Co dodać do waniliowo-czekoladowego sernika na zimno?

Jeśli chcesz urozmaicić smak ciasta, do masy waniliowej możesz dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy. To nada ciastu odświeżającego aromatu. Z kolei do masy czekoladowej pasuje szczypta chili lub cynamonu, co doda deserowi charakteru. Smak wzbogacisz również dzięki dekoracji – do tartej czekolady możesz dodać płatki migdałów lub jadalne kwiaty.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...