Te domowe czekoladki z kokosowym nadzieniem zastępują niezdrowe batony. Ten przepis to niebo w gębie

Dodano:
Czekoladki kokosowe Źródło: Shutterstock / Nina Firsova
Jeśli jesteś łasuchem i trudno zrezygnować ci z jedzenia słodyczy, postaw na to, co możesz zrobić w domu. Te czekoladki kokosowe dosłownie rozpływają się w ustach, a z przepisu można zrobić także zrobić batony kokosowe.

Domowe czekoladki kokosowe to nie tylko pyszny deser, ale też zdrowszy od kupnych słodyczy i kokosowych batonów czy cukierków. W domu masz pełną kontrolę nad składem: a ten jest najprostszy z możliwych. Czekoladki kokosowe nie są pracochłonne, bo do ich przygotowania, ale już razem z chłodzeniem potrzebujesz ok. godziny.

Jak zrobić domowe czekoladki kokosowe?

Wystarczy zblendować wiórki kokosowe z resztą składników, uformować z nich kulki i dobrze schłodzić. A potem już tylko oblać polewą. Ważne: w przepisie nie pomijaj dodatku soli, sól w słodkich potrawach doskonale podbija smaki.

Syrop z agawy możesz zastąpić innym słodzidłem, np. syropem klonowym lub syropem daktylowym. Wówczas jednak wnętrze czekoladek będzie ciemniejsze.

Aby dobrze oblać masę czekoladą możesz wykorzystać szczypce, albo nadziać kulki na wykałaczki, za które będzie łatwo złapać, aby maczać kulkę w czekoladzie.

Przepis: Czekoladki kokosowe

Domowe słodkości z wiórkami kokosowymi.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

nadzienie kokosowe:

  • 3 szklanki wiórków kokosowych
  • 50 g oleju kokosowego
  • 8 łyżek syropu z agawy
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • szczypta soli

na polewę:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Sposób przygotowania

  1. Robienie masy kokosowejRozpuść olej kokosowy, dodaj wszystkie składniki na masę kokosową i zblenduj. Formuj kulki, układaj na tacce i włóż na ok. 20-30 min do zamrażarki.
  2. Robienie polewyCzekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj łyżeczkę oleju kokosowego i wymieszaj. Zanurzaj w polewie lekko zmrożone kulki, włóż je znowu na kilkanaście minut do zamrażarki, a potem o raz kolejny oblej czekoladą.

Gotowe czekoladki kokosowe należy przechowywać w lodówce. Powinny być w szczelnym pojemniku.

Jak zrobić domowe batony kokosowe?

Bazując na tym samym przepisie, możesz zrobić także batony kokosowe lub kostkę kokosową w czekoladzie. Wszystko jest kwestią tego, w jakiej formie włożysz masę kokosową do chłodzenia.

Aby zrobić batony czy czekoladki w formie kostki, wyłóż masę na dno kwadratowej lub prostokątnej foremki, dobrze dociśnij i wyrównaj, a następnie włóż do zamrażarki. Tak przygotowaną masę pokrój w kostkę lub na dowolnej wielkości batoniki. Dalej postępuj jak w przepisie.

Czekoladki czy batony kokosowe można również, zanim czekolada zastygnie, dodatkowo posypać wiórkami czekoladowymi lub udekorować dowolną, najlepiej białą posypką cukrową czy czekoladową.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...