Ten słodko-słony przysmak zrobisz bez pieczenia. Wystarczy zalać precelki i paluszki pyszną masą

Dodano:
Czekoladowa krówka ze słonymi przekąskami Źródło: Shutterstock / this_baker
Czekoladowo-śmietankowa masa, która jest bardzo słodka oraz chrupiące, słone precelki i paluszki. Ten wyjątkowy deser zrobisz bez używania piekarnika.

Ten deser spodoba się wszystkim, którzy lubią słodko-słone przysmaki. To pyszna, aksamitna czekoladowa krówka połączona ze słonymi przekąskami.

Jak zrobić słodko-słoną czekoladową krówkę?

Najwięcej uwagi w tym przepisie należy poświęcić przygotowaniu masy krówkowej na bazie śmietanki. Masę należy gotować na bardzo małym ogniu i cały czas mieszać, aby się nie przypaliła. Do zrobienia deseru można wykorzystać dowolną kremową śmietankę (30 lub 36%). Można pominąć dodatek samej czekolady, jednak nie rezygnuj z dodatku dobrego, ciemnego kakao.

Rada: jeśli nie chcesz się bawić w układanie precelków, wszystkie słone przekąski możesz wymieszać z masą krówkową i wszystko razem wyłożyć do foremki. Obok słonych precelków pokruszonych na mniejsze kawałki paluszków, możesz też dorzucić tu słone talarki czy krakersy. Oryginalnym dodatkiem będzie z kolei słony popcorn robiony na maśle.

Do masy krówkowej na koniec można również dodać ewentualnie łyżkę masła orzechowego, które dodatkowo podkręci wszystkie smaki.

Przepis: Czekoladowa krówka z precelkami

Słodko-słony przysmak bez pieczenia.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
349 w każdej porcji

Składniki

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka słonych precli i paluszków
  • gruba sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy na krówkiW rondelku podgrzej śmietanę, dodaj masło, cukier i ekstrakt waniliowy. Gotuj wszystko razem na małym ogniu (ok. 15-20 minut) i cały czas mieszaj. Na koniec dodaj drobno posiekaną czekoladę oraz kakao i dobrze wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę.
  2. Robienie krówkiForemkę wyłóż lekko natłuszczonym papierem do pieczenia. Wylewaj masę krówkową i posypuj ją słonymi przekąskami. Włóż krówkę do lodówki na minimum godzinę.

Czekoladowa krówka po schłodzeniu da się pokroić na małe porcje. Godzina w lodówce to minimum, idealnie jeśli deser może chłodzić się kilka godzin.

Czekoladowa krówka na słodko

Jeśli nie przekonuje cię słodko-słony deser, na bazie tego przepisu możesz również zrobić słodką krówkę. Zamiast precelków i paluszków dodaj do masy pokruszone wafelki i ciastka. Można też dosypać prażone orzeszki ziemne.

Pyszną opcją czekoladowej krówki na słodko jest krówka z żelkami. Wówczas do masy należy wmieszać kolorowe żelki (mogą być w całości, a mogą być posiekane na mniejsze kawałki. Do masy można również dodawać również preparowany ryż, płatki kukurydziane czy też inne śniadaniowe płatki czy chrupki na słodko.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...