To ciasto robię w 20 minut z herbatników i mlecznej masy. Jest idealne na słodką zachciankę

Dodano:
Ciasto z herbatników Źródło: Shutterstock / Micaela Fiorellini
Jeśli macie ochotę na wyjątkowo szybki, słodki smakołyk, oto doskonała propozycja. To ciasto bez pieczenia, które zrobicie z herbatników i mlecznej masy. Nie znam lepszego przepisu na smaczne, domowe ciasto.

Jeśli macie pod ręką herbatniki, możecie je schrupać na słodką przekąskę. Jednak o wiele smaczniejszą opcją będzie ekspresowe ciasto, które możecie przygotować na ich bazie. Wystarczy tylko przełożyć je mleczną masą i gotowe. Jeśli ciasto poleży w lodówce kilka godzin będzie jeszcze smaczniejsze, bo jego składniki lepiej się poprzenikają.

Czym przełożyć herbatniki?

By przygotować ciasto bez pieczenia, można sięgnąć po herbatniki. Gdy ich warstwy przełożymy warstwami słodkiej masy, całość zamieni się w pyszne ciasto. Słodką masą może być np. gotowa masa kajmakowa czy krem czekoladowo-orzechowy. Można je też zmiksować z serkiem mascarpone, by ciasto nie było zbyt słodkie. Dobrym pomysłem jest też przełożenie ciastek budyniem lub kremem budyniowym. Ten drugi robi się z wystudzonego budyniu, zmiksowanego z miękkim masłem.

Jak zrobić ciasto z herbatników i budyniu?

Przygotowanie ciasta z herbatników i budyniu to przysłowiowa bułka z masłem. Każdy sobie z nim poradzi. Trzeba tylko ugotować gęsty budyń i jeszcze gorącym przełożyć warstwy herbatników. Całość należy wystudzić, a najlepiej dobrze schłodzić. W tym czasie herbatniki nasiąkną budyniem i zrobią się miękkie.

Przepis: Ciasto z herbatników i budyniu

Szybkie ciasto bez pieczenia z herbatników i budyniu

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g prostokątnych herbatników
  • 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 800 ml mleka
  • 4-6 łyżek cukru
  • 50 g masła
  • ciemne kakao do posypania

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie budyniuOdlej 3/4 szklanki mleka i rozmieszaj w nim proszek budyniowy razem z cukrem. Pozostałe mleko zagotuj z masłem. Wlej do niego rozmieszany proszek, wymieszaj i gotuj 2-3 minuty na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje.
  2. Wykonanie ciastaProstokątną formę wyłóż warstwą herbatników. Przykryj ją połową gorącego budyniu, a potem znów warstwą herbatników. Na to wyłóż resztę budyniu i przykryj znów warstwą herbatników.
  3. Wykańczanie ciastaCiasto wystudź, przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz je ciemnym kakao lub cukrem pudrem. Podawaj krojone w prostokąty o wielkości herbatników.

Wskazówki: Ciasto można też przełożyć budyniem domowej roboty. Herbatniki można najpierw posmarować dżemem lub kremem czekoladowo-orzechowym, a dopiero potem wyłożyć na nie budyń.

Jak udekorować ciasto z herbatników i budyniu?

Dekorację do ciasta z herbatników i budyniu warto dopasować do własnych upodobań smakowych. Ja zwykle posypuję je kakao lub cukrem pudrem, przy czym druga opcja jest oczywiście bardziej słodka. Jednak dobrym pomysłem jest też posmarowanie ciasta polewą czekoladową lub masą kajmakową.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...