To proste ciasto do weekendowej kawy to u mnie hit. Prosty przepis bez grama proszku do pieczenia

Dodano:
Babka piaskowa Źródło: Shutterstock / Larisa Duka
Najlepszą babkę piaskową robię bez żadnych dodatkowych spulchniaczy. To ciasto zawsze wszystkim smakuje i jest idealne jako prosty deser do kawy. Przepis nie jest trudny, a babka ma bardzo prosty skład.

Uwielbiam przepisy z prostym składem. A ten bije na głowę wszystkie inne: to przepyszna babka piaskowa – a dokładnie piaskowa babka waniliowa, bo dodaję do niej dobry ekstrakt waniliowy. Jest mocno maślana, pachnąca wanilią, idealna do filiżanki czarnej kawy.

Jak zrobić babkę piaskową?

Przepisów na babkę piaskową znajdziesz mnóstwo, jednak wiele z nich ma na liście składników proszek do pieczenia czy sodę. Tradycyjna babka jednak takich spulchniaczy nie potrzebuje, co przekłada się też na jej wyjątkowy smak. Wbrew pozorom jej zrobienie nie jest trudne, ale przeczytaj najpierw dokładnie przepis, a potem wykonaj wszystko krok po kroku.

Aby ciasto na bazie ciężkiego masła urosło, trzeba z jednej strony ubić masło z żółtkami i cukrem na jasną, puszystą masę, a z drugiej ubić pianę z białek i jak przy bezie, dodać do niej część cukru. Jeśli masz robot kuchenny, wszystko pójdzie jak z płatka, ale skomplikowany sprzęt nie jest tu potrzebny: nasze babki robiły takie ciasta, ucierając masło w makutrze i ubijając białka zwykłą trzepaczką.

Przepis: Babka piaskowa

Pyszne ciasto o maślano-waniliowym smaku.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
286 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Ucieranie masła i żółtekOddziel białka od żółtek. Masło ucieraj lub miksuj przy użyciu robota, aż stanie się jasne i puszyste. Dodaj do masła ok. 2/3 szklanki cukru (resztę zostaw do białek) i miksuj, aż cukier się rozpuści. Dodawaj do masy po jednym żółtku, cały czas miksując. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii.
  2. Ubijanie białek z cukremW osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, następnie dalej ubijając, dodawaj po łyżce cukru (po każdorazowym dodaniu cukru ubijaj ok. minuty – cukier musi się rozpuścić).
  3. Robienie ciastaMąkę i skrobię przesiej i dodaj do masy z masła i żółtek. Wymieszaj szpatułką lub na najniższych obrotach robota. Dodawaj partiami ubite białka, delikatnie mieszając całość.
  4. Pieczenie ciastaGotową masę przełóż do podłużnej formy. Piecz ok. 60 min. w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Gotową babkę możesz nie tylko posypać cukrem pudrem, ale też polać lukrem czy czekoladową polewą.

Inne pomysły na babkę piaskową – babka cytrynowa i babka pomarańczowa

Jeśli lubisz ciasta proste, jak ta babka waniliowa, koniecznie zachowaj przepis, bo na jego bazie możesz zrobić babkę o dowolnym aromacie. Waniliowa jest słodka i delikatna, ale zamiast wanilii możesz dodać do masy również inne składniki aromatyzujące. Osobiście zawsze mam dylemat, czy zrobić babkę waniliową czy babkę cytrynową, bo wersja ze skórką cytrynową jest równie pyszna. Aby ją zrobić, do puszystej masy maślanej na koniec wystarczy dodać skórkę otartą z jednej cytryny. I tak samo: aby zrobić ciasto pomarańczowe, dodaje się skórkę otartą z pomarańczy. Bardzo polecam wypróbować także te warianty.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...