Najlepszą przekąskę w 10 minut robię z tych 3 składników. Zachwytom nie ma końca
Trzy składniki, kilka minut i efektowna przekąska jest gotowa. Za wyjątkowy smak tej przystawki odpowiada gruszka. Choć owoc ten kojarzony jest z deserami, doskonale komponuje się również z wytrawnymi składnikami, takimi jak szynka czy ser pleśniowy. Naturalna słodycz gruszki świetnie kontrastuje z intensywnymi, słonymi smakami, tworząc idealne połączenie. Wupróbuj mój przepis, a zobaczysz, że wszyscy się zachwycą.
Jak zrobić przekąskę w 10 minut z 3 składników?
Tę prostą przekąskę przygotowuję z szynki, sera pleśniowego i dojrzałej gruszki. Idealna będzie szynka parmeńska lub wędzona. Jeśli chodzi o ser pleśniowy – w tym zestawieniu najlepiej sprawdzą się roquefort lub gorgonzola. Jeśli nie przepadasz za intensywnym smakiem niektórych serów pleśniowych, spróbuj ich łagodniejszych wersji, takich jak brie czy camembert. Są delikatniejsze, ale też świetnie pasują do gruszki i szynki. Możesz również eksperymentować z dodatkami, sięgają choćby po oliwki lub pomidorki koktajlowe.
Przepis: Przekąska z 3 składników
Trio złożone z szynki, gruszki i sera pleśniowego, wzbogacone rukolą, tworzy wykwintną przekąskę.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 72 w każdej porcji
Składniki
- 12 plasterków szynki
- 2 dojrzałe gruszki
- 100 g sera pleśniowego
- 12 listków rukoli
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówGruszkę umyj i pokrój na cząstki. Ser pleśniowy pokrój na małe trójkąciki. Rukolę umyj.
- Układanie przekąskiKawałek gruszki i sera pleśniowego zawiń w plasterek szynki. Wsuń w niego listek rukoli.
- Doprawienie i dekorowanieUłóż przekąski na talerzu i skrop kilkoma kroplami miodu.
Jak wzbogacić smak przekąski z 3 składników?
Idealnym zwieńczeniem tej eleganckiej przekąski będzie dodatek miodu. Jego słodycz wspaniale przełamuje smak sera pleśniowego oraz szynki i podbija słodycz gruszki. Możesz także wypróbować inne słodkie dodatki, np. syrop klonowy. Smak przekąski urozmaici również dodatek ziół, takich jak bazylia, mięta, koperek czy natka pietruszki. W moim przepisie postawiłam na rukolę ze względu na jej lekko pikantny smak, ale inne zioła mogą wprowadzić nowe, ciekawe akcenty.
Wskazówka: jeśli chcesz dodać jeszcze więcej smaku i koloru, posyp przekąskę prażonymi orzechami (np. włoskimi, laskowymi) lub nasionami (np. dyni czy słonecznika). Dodatkowo, możesz podać je z lekkim dressingiem balsamicznym, który doda głębi smaku.