To czekoladowy hit bez pieczenia. Deser z 5 składników robię w 10 minut, gdy mamy ochotę na słodkie
Dziś polecam przepis na szybki czekoladowy deser z kruszonych herbatników, który wiele razy ratował mnie, gdy nie miałem w domu nic słodkiego. Moja rodzina za nim przepada.
Jak zrobić czekoladowe przysmaki bez pieczenia?
Aby smakołyk się udał, musisz zastosować się tylko do trzech prostych wskazówek. Po pierwsze dokładnie wymieszaj składniki, aby masa była jednolita. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić z ilością mleka – masa powinna być plastyczna, ale nie zbyt rzadka. Na końcu po uformowaniu wałeczków, wstaw je do lodówki, żeby stężały.
Składniki deseru łatwo się łączą w jednolitą masę. Kruszone herbatniki świetnie chłoną wilgoć z masła i mleka, tworząc zwartą konsystencję, która pozwala formować wałeczki lub kulki. W dodatku, nie trzeba go piec, więc oszczędzasz czas i ryzyko niepowodzenia jest minimalne.
Wskazówka: do masy kakaowej z mojego przepisu możesz dorzucić rodzynki, suszone owoce, drobno posiekane orzechy lub wiórki kokosowe.
Porada: po uformowaniu czekoladowe wałeczki możesz opcjonalnie obtoczyć w posiekanych orzechach, by nadać deserowi dodatkowej chrupkości, lub w wiórkach kokosowych, by nadać im bogatszego smaku.
Przepis: Czekoladowe przysmaki
Szybki i smaczny deser. Idealny do kawy.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 168 w każdej porcji
Składniki
- 200 g kruszonych herbatników
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 50 ml mleka
Sposób przygotowania
- Uszykowanie masyHerbatniki pokrusz na drobne kawałki (możesz użyć wałka lub blendera). W rondelku roztop masło, dodaj mleko, kakao i cukier puder. Wymieszaj na jednolitą masę, ale nie gotuj. Do roztopionej mieszanki dodaj pokruszone herbatniki.
- Formowanie deseruGdy masa lekko przestygnie, formuj z niej wałeczki (jak na zdjęciu) lub kulki.
- ChłodzenieUłóż gotowe wałeczki na talerzu lub desce i schowaj do lodówki na co najmniej 30 minut, aby masa stężała.
Tylko 10 minut pracy, a deser po 30 minutach jest gotowy do podania.
Pomysły na modyfikację przepisu na czekoladowe przysmaki
Herbatniki możesz wykorzystać dowolne: maślane, pełnoziarniste lub kakaowe. Natomiast zamiast cukru i mleka do masy kakaowo-ciasteczkowej możesz dodać słodzone mleko skondensowane, co nada deserowi bardziej kremowej konsystencji.
Jeśli lubisz eksperymentować ze smakami w kuchni, do masy możesz dodać 1–2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy, aby uzyskać subtelny kawowy smak. Świetnie sprawdzi się również wanilia w postaci naturalnego ekstraktu oraz dodatek kawałków czekolady – gorzkiej, mlecznej lub białej.