Oprócz jajek do tej pasty dodaję niezwykle zdrowy składnik. Mogłabym ją jeść przez cały dzień

Dodano:
Pasta jajeczna Źródło: Shutterstock / Marta Winiarska
Jeśli nie wiecie, z czym podać kanapki, mam dla was doskonałą propozycję. Przygotujcie pyszne smarowidło do pieczywa, które dzięki jednemu dodatkowi będzie też niezwykle zdrowe. To moja ulubiona pasta do chleba.

Żadna szynka, ani żaden ser nie są na tyle smaczne, by zrównać się z moją pastą. Bazą do niej są jajka gotowane na twardo. Jednak smarowidło to wzbogacam też niezwykle smacznym i zdrowym dodatkiem. Poprawia on także konsystencję pasty, dzięki czemu rozpływa się w ustach i trudno się jej oprzeć.

Jakie składniki pasują do pasty jajecznej?

Pasta jajeczna to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych smarowideł do pieczywa. Jej podstawą są jajka gotowane na twardo, które po obraniu wystarczy posiekać i rozdrobnić widelcem. By pasta miała odpowiednią konsystencję i smak, warto dodać do niej kilka składników. Niektórzy tak naprawdę dodają do niej tylko majonez, dzięki czemu pasta wychodzi kremowa i aksamitna.

Jak dla mnie to jednak za mało, bo wolę pasty wyraziste w smaku i takie, które wychodzą na zdrowie. Dlatego jajka często łączę z posiekaną zieleniną, zwykle ze szczypiorkiem, ale też z natką pietruszki lub koperkiem. Dobrym dodatkiem do smarowidła na bazie jajek będą też: awokado, wędzony łosoś, oliwki, twarożek, cebula, szczypiorek. Możecie też przetestować swoje własne propozycje, bo jest duża szansa, że wpadniecie na jakiś genialny pomysł.

Jak zrobić pastę jajeczną z awokado?

Do mojej pasty jajecznej dodaję awokado. Cenię je bardzo za wartość odżywczą, a także za to, że pasta robi się bardziej kremowa. Do przygotowania tego smarowidła nie trzeba używać blendera, choć oczywiście jeśli ktoś lubi gładkie pasty, to jak najbardziej może. Ja tak naprawdę kroję tylko obrane jajka i awokado w kostkę, a potem rozgniatam je widelcem. Do smarowidła można dodać trochę majonezu, jednak przy dobrze dojrzałym awokado, majonez można ograniczyć do minimum.

Przepis: Pasta jajeczna z awokado

Pasta z gotowanych jaj i awokado

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 dobrze dojrzałe awokado
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jajekJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek. Posiekaj je grubo nożem, a potem rozgnieć przy pomocy widelca.
  2. Dodawanie składnikówAwokado przekrój wzdłuż na połowę, wyjmij pestkę, a potem cały miąższ. Rozgnieć go widelcem, dodaj do jajek, wymieszaj. Dodaj też posiekany szczypiorek, a także majonez i jogurt. Całość wymieszaj, dopraw do smaku.

Jak podać pastę jajeczną?

Pasta jajeczna doskonale smakuje podana na świeżym pieczywie. Mogą to być bułki czy chleb. Zamiast świeżego pieczywa, możecie też użyć lekko czerstwego, podgrzanego na patelni lub w piekarniku. Dobrze też sprawdzą się rumiane tosty, a także krakersy, pieczywo chrupkie czy wafle ryżowe.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...