Proste ciasto bananowe zamieniam w obłędny i zdrowy tort. To u mnie hit nie tylko do niedzielnej kawy

Dodano:
Ciasto bananowe Źródło: Shutterstock / Vladislav Noseek
Chlebek bananowy piekę zarówno na co dzień, jak i od święta, dopasowując przepis do pory roku oraz okoliczności. Wilgotne ciasto idealnie sprawdza się również jako baza tortu.

Tort z chlebka bananowego? Jak najbardziej TAK! Pokrojone na cienkie blaty ciasto bananowe jest nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe. Świetnie komponuje się z masami i kremami w różnych smakach np. kremem budyniowym, kremem amerykańskim oraz kremem z serkiem śmietankowym, który uwzględniłem w poniższym przepisie.

Jak zrobić tort z chlebka bananowego?

Ciasto bananowe piekę bez cukru oraz z dodatkiem mąki owsianej pełnoziarnistej i drobno posiekanych orzechów, ale możesz zastąpić mąkę owsianą mąką pszenną.

Porada: robiąc tort z chlebka bananowego na święta Bożego Narodzenia, wzbogacam smak ciasta przyprawą do piernika.

Do chlebka bananowego wybieram mocno dojrzałe banany, których słodki smak pozwala zrezygnować z dodawania cukru. Banany powinny mieć na skórce brązowe plamki, jednak nie mogą być przejrzałe. Przejrzałe banany wydzielają silny, alkoholowy zapach, są bardzo miękkie i mają mdły smak.

Krem robię z czterech składników. Ubijam śmietankę kremówkę z cukrem, dodaję serek śmietankowy oraz wzbogacam smak masy ekstraktem waniliowym. Taki krem doskonale nadaje się zarówno do przełożenia wilgotnych blatów, jak i zrobienia efektownego tynku.

Z poniższych proporcji składników piekę ciasto bananowe w tortownicy o średnicy 20-22 cm. Wystudzony chlebek bananowy kroję na 3 grube blaty, ale możesz również przekroić je na 4-5 cieńszych części.

Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Składniki kremu powinny być zimne. Jeżeli chcesz zastąpić śmietanę kremówkę 36% śmietaną 30%, to schładzaj ją przez 12 godzin i ubijaj w schłodzonym naczyniu. Śmietanka 36% nie musi być bardzo mocno schłodzona i ubijana w zimnym naczyniu.

Przepis: Tort z ciasta bananowego

Tort z ciasta jak na chlebek bananowy to idealny wybór na wyjątkowe okazje.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
523 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto bananowe:

  • 6 dojrzałych bananów
  • 2 średnie jajka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki owsianej pełnoziarnistej
  • 4 łyżki siekanych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki stopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Na krem:

  • 350 g śmietanki kremówki 36%
  • 350 g naturalnego serka śmietankowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mokrych składników ciastaMasło roztop i pozostaw do ostygnięcia (może być letnie). Banany obierz i zblenduj na gładką masę lub rozgnieć widelcem (wówczas w cieście będą wyczuwalne małe kawałki owoców). Do masy z bananów dodaj mleko, ekstrakt waniliowy, jajka oraz ostudzone masło. Wymieszaj składniki rózgą kuchenną lub mikserem na niskich obrotach.
  2. Uszykowanie suchych składnikówMąkę owsianą wymieszaj z posiekanymi orzechami, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz cynamonem.
  3. Łączenie mokrych i suchych składnikówDo miski z mokrymi składnikami stopniowo dodawaj suche składniki i mieszaj rózgą lub miksuj mikserem na niskich obrotach, aż powstanie jednolita masa. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz chlebek bananowy około 1 godziny lub do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź.
  5. Przygotowanie kremuW wysokim naczyniu ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawaj serek śmietankowy (opcjonalnie serek mascarpone). Miksuj na wysokich obrotach, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Gotowy krem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  6. Wykonanie tortuZimne ciasto bananowe przekrój na 3 blaty. Przełóż je niezbyt grubą warstwą kremu i złóż w tort. Wierzch i boki ciasta pokryj pozostałym kremem. Polecam użyć do tego długiej szpatułki. Możesz zrobić na tynku dekoracyjne wzorki.

Tak przygotowany tort przykryj kloszem lub odwróconą do góry dnem miską i wstaw do lodówki. Ciasto powinno się chłodzić przez 2-3 godziny.

Jak podawać tort z chlebka bananowego?

Tort z chlebka bananowego podaję lekko schłodzony jako odświętny deser urodzinowy oraz zamiast innych ciast do popołudniowej kawy i herbaty. Przed podaniem oprószam wierzch ciasta cynamonem. Do dekoracji tortu idealnie nadają się również uprażone na suchej patelni płatki migdałowe oraz posiekane orzechy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...