Na sylwestrową domówkę zawsze robię garnek tej pożywnej zupy. Dodaje energii i świetnie rozgrzewa
Choć w czasie rozmów i tańców najchętniej zajada się przekąski, to jednak na kilkugodzinną imprezę przyda się też coś pożywnego na ciepło. Dobrze sprawdzają się potrawy jednogarnkowe i zupy, bo łatwo je odgrzać, można je zjeść nawet na stojąco i świetnie sycą. Na moich imprezach najlepiej sprawdza się zupa meksykańska, która zawiera mięso i warzywa i jest dość pikantna.
Jakie mięso dodać do zupy meksykańskiej?
Zupę meksykańską można ugotować bez mięsa, na samych warzywach. Jednak ta z dodatkiem mięsa będzie o wiele pożywniejsza. Jeśli chodzi o rodzaj mięsa, to doskonale sprawdzi się tu wołowina. By mięso szybko się ugotowało, można sięgnąć po wołowinę mieloną. Dobrym rozwiązaniem, które ja też zazwyczaj stosuję, jest filet z piersi kurczaka. Mięso to nie wymaga długiego gotowania i doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami.
Jak zrobić zupę meksykańską?
Przygotowanie zupy meksykańskiej zaczynam od podsmażenia mięsa, a potem warzyw. Następnie zalewam warzywa bulionem, dodaję pomidory, warzywa z puszki i na końcu podsmażone mięso. Całość doprawiam do smaku aromatycznymi przyprawami, dzięki czemu zupa jest pełna smaku i doskonale rozgrzewa.
Przepis: Zupa meksykańska z kurczakiem
Rozgrzewająca zupa meksykańska z kurczakiem, pomidorami i fasolą
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 175 w każdej porcji
Składniki
- ok. 500 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona lub żółta
- 1 l bulionu drobiowego
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- chili
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- słodka mielona papryka
- oregano
- kmin rzymski
- sól, pieprz
- sok z 1 limonki
- świeża kolendra do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPierś z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, przepuść przez praskę. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w kostkę. Fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy.
- Smażenie kurczaka i warzywW garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż na złoty kolor. Wyjmij z garnka i odstaw na bok. Do garnka wsyp cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Dodaj czosnek i smaż minutę. Dodaj paprykę i smaż ok. 3 minuty, aż zmięknie.
- Dodawanie składnikówDo garnka z warzywami dodaj bulion i pomidory z puszki. Zamieszaj, zagotuj. Dodaj przyprawy i gotuj 10 minut, aż smaki się połączą. Dodaj fasolę, kukurydzę i kawałki kurczaka. Gotuj całość jeszcze ok. 10-15 minut. Zupę dopraw do smaku sokiem z limonki, posyp posiekaną kolendrą.
Zupa meksykańska – kilka wskazówek
Zupę meksykańską można ugotować nawet dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Doskonale bowiem nadaje się do odgrzewania.
- Zupę meksykańską najlepiej podać w głębokich miseczkach i udekorować ją tortillą lub chipsami.
- Zupę można posypać kawałkami awokado czy startym serem. Jej smak podniesie też łyżka kwaśnej, gęstej śmietany.
- Zamiast przyprawy, do zupy można dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli.