Jej smak przypomina szparagi, ale jest jeszcze lepsza od nich! Dlaczego o niej zapomniano?

Dodano:
Skorzonera Źródło: Shutterstock
Delikatny smak, kremowa konsystencja i łatwość przygotowania. Skorzonera to kulinarny diament, o którym zapomnieliśmy.

Subtelny smak szparagów, orzechowe nuty i wszechstronność w kuchni – to wszystko znajdziesz w skorzonerze, roślinie pochodzącej z tej samej rodziny co cykoria i karczoch. Skorzonera, czarny korzeń, czarne korzonki, zimowy szparag i wężymord – te wszystkie nazwy odnoszą się do wyjątkowego warzywa korzennego, które było powszechnie uprawiane i cenione w kuchniach całej Europy. Jego smak przypomina delikatne szparagi, a bogaty aromat i kremowa konsystencja sprawiają, że z powodzeniem może stać się wykwintnym dodatkiem do wielu dań. Aż trudno uwierzyć, że dziś jest niemal zapomniana!

Dlaczego warto sięgnąć po skorzonerę?

Po ugotowaniu skorzonera zyskuje subtelny, lekko orzechowy smak z nutą szparagów. Jest delikatna, a jednocześnie wystarczająco wyrazista, by stać się głównym składnikiem dania. To nie wszystko. Warzywo nie tylko wspaniale smakuje, ale ma mnóstwo wartości odżywczych – zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten oraz witaminy: E, B1, B2, C i kwas nikotynowy. Była wykorzystywana w dawnej medycynie ludowej. Używano tego warzywa jako antidotum na jad żmij – stąd też wywodzi się jej nazwa wężymord. Porada: skorzonerę przechowuj w lodówce.

W chłodnym i wilgotnym miejscu korzeń skorzonery może zachować swoją świeżość nawet przez kilka tygodni. Za kilogram tej smacznej i cennej rośliny zapłacisz od ok. 20 zł. Bez problemu można kupić ją w sklepach internetowych z polskimi produktami. Warto wiedzieć, że skorzonerę zbiera się głównie od października do kwietnia. Dlatego jest uważana za klasyczne warzywo zimowe.

Jak wykorzystać skorzonerę w kuchni?

Czarna skórka skorzonery może wyglądać niepozornie, ale wystarczy obrać ją jak marchewkę i ugotować, upiec lub podsmażyć. Po krótkim gotowaniu w wodzie z odrobiną soli i cukru staje się miękka i aksamitna, dzięki czemu może być podawana na wiele sposobów – od kremowych zup po warzywne zapiekanki. Gotowana lub smażona skorzonera może być znakomitym zamiennikiem szparagów. Możesz ją podawać z masłem, bułką tartą lub sosem holenderskim. Pieczona, skropiona oliwą, doprawiona solą i upieczona w piekarniku jest idealna jako dodatek do mięs lub samodzielne danie. Wężymord świetnie zastępuje ziemniaki i może być podawany w formie purée lub frytek. Jest także wyśmienity jako zupa krem. Co ciekawe nie tylko korzeń skorzonery jest jadalny – młode liście rośliny można spożywać w sałatkach, a kwiaty świetnie nadają się do dekoracji potraw.

Porada: skorzonera wydziela lepki, mleczny sok, który może barwić ręce. Dlatego najlepiej obierać ją w rękawiczkach. Po obraniu korzenie szybko ciemnieją. Włóż je od razu do wody zakwaszonej sokiem z cytryny lub octem, aby zachowały jasny kolor.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...