Nas zaskakuje, a Amerykanie się nim zajadają. Oryginalny pomysł na pyszne, pożywne śniadanie
Repertuar dań obiadowych mamy zwykle dość duży. Gorzej nieco wyglądają propozycje śniadaniowe. Zazwyczaj sięgamy wtedy po kanapki, jajka lub parówki. Dlatego dziś mam dla was ciekawą propozycję prosto z Ameryki. Będą to tosty z zaskakującymi dodatkami, które jednak jako całość są bardzo smaczne.
Z jakiego pieczywa zrobić tosty?
Tosty zwykle robi się z pieczywa tostowego. Można jednak na nie przeznaczyć bułkę lub pszenny chleb. Dobrze by pieczywo nie było zbyt świeże, bo będziemy obtaczać je w jajku i wtedy łatwo może się rozpaść. Jest to więc świetna okazja do wykorzystania pieczywa, które zostało wam po świętach. Za sprawą masy jajecznej chleb czy bułki odzyskają miękkość i nabiorą przyjemnej chrupkości.
Jak robić słodkie tosty z boczkiem?
Przygotowanie słodkich tostów z boczkiem polega na usmażeniu pieczywa w masie jajecznej, a potem podaniu ich z kilkoma dodatkami. Stanowią dość zaskakujące połączenie, bo są to: plastry banana, zrumieniony boczek wędzony i syrop klonowy. To śniadanie jest pyszne i sycące.
Przepis: Amerykańskie tosty
Pożywne tosty z bananem, smażonym boczkiem i syropem klonowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 575 w każdej porcji
Składniki
- 4 kromki czerstwego pieczywa tostowego
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
- 4 plasterki wędzonego boczku
- 1 dojrzały banan
- syrop klonowy do polania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówW głębokim talerzu roztrzep jajka z mlekiem i szczyptą soli. Na patelni zrumień plastry boczku. Banan obierz, pokrój z ukosa w grubsze plastry.
- Smażenie tostówKromki pieczywa obtocz z dwóch stron w masie jajeczno-mlecznej. Kładź je na patelni ze średnio rozgrzanym masłem i smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
- Podawanie tostówNa dwóch talerzach połóż po dwie kromki usmażonych tostów. Na każdej kromce połóż plasterki banana i boczek. Całość dość obficie polej syropem klonowym.
Amerykańskie tosty – kilka wskazówek
Oto, na co należy zwrócić uwagę, by tosty wyszły smaczne i chrupiące.
- Robiąc masę jajeczno-mleczną, można do niej dodać odrobinę ekstraktu z wanilii lub szczyptę mielonego cynamonu. Dzięki temu tosty nabiorą jeszcze ciekawszego aromatu.
- Banan do tostów powinien być dobrze dojrzały, ale jędrny. Dzięki temu będzie miał odpowiednią konsystencję i słodkość.
- Tosty najlepiej usmażyć na maśle klarowanym, choć można też sięgnąć po olej, np. olej rzepakowy.
- Tosty najsmaczniejsze są od razu po przygotowaniu, gdy są jeszcze dobrze ciepłe.